Copii, părinți și profesori au fost informați despre riscurile consumului de alcool și tutun

  • 23 Ianuarie 2021 14:12
Copii, părinți și profesori au fost informați despre riscurile consumului de alcool și tutun

Trei mii de copii de vârstă școlară și preșcolară și tot atâția părinți, precum și peste 300 de profesori au fost antrenați, pe parcursul ultimei jumătăți de an, în acțiuni de informare despre riscurile consumului de alcool și tutun în rândul copiilor. Proiectul, finanțat fin fondurile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, a fost adresat copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, pentru a le transmite modele de comportament și valori moral-civice necesare în prevenirea viciilor respective, transmite IPN.

Printre activitățile proiectului, cu un buget de 600 de mii de lei, se numără elaborarea, editarea și distribuirea materialelor informativ-educative. Este vorba de circa 3300 de exemplare de cărți cu povești terapeutice pentru copii și părinți, peste 330 de exemplare de suport metodic cu tematica anti-alcool și anti-tutun pentru cadrele didactice, asistenții sociali, dar și peste trei mii de flyere destinate părinților. În proiect au fost implicate 65 de scoli și grădinițe.

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, cu privire la situația alcoolului în Republica Moldova, arată că în 2014, 28% de copii cu vârsta de 11 ani, 43% de copii cu vârsta de 13 ani, 73% de copii cu vârsta de 15 ani și 82% de tineri cu vârsta de 17 ani au consumat alcool cel puțin o dată pe parcursul vieții lor. Fiecare al zecelea copil cu vârsta de 11 ani, fiecare al patrulea copil cu vârsta de 13 ani, 44% de copii cu vârsta de 15 ani și 59% de tineri cu vârsta de 17 ani au fost în stare de ebrietate cel puțin o dată pe parcursul vieții lor. Experții Organizației Mondiale mai constată că aproape jumătate dintre elevii din clasele a 8-a și a 9-a pot obține ușor sau foarte ușor cel puțin o băutură alcoolică. Elevii din centrele urbane mari pot obține produse alcoolice mai ușor decât cei din zonele urbane mici și zonele rurale.

Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume. Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016 Republica Moldova a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur/locuitor la vârsta de 15+ ani, din care bărbaților le revine 25,2 litri alcool pur/locuitor, iar populației feminine 6,1 litri alcool pur/locuitor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău