COP26: Un nou proiect de rezoluție cere statelor dublarea finanțării pentru combaterea încălzirii globale

  • 13 Noiembrie 2021 16:26
COP26: Un nou proiect de rezoluție cere statelor dublarea finanțării pentru combaterea încălzirii globale

Un nou proiect de acord prezentat sâmbătă în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow, devenită capitala luptei împotriva încălzirii globale, face apel la țările dezvoltate să "dubleze cel puțin" finanțarea înainte de 2025 pentru a se adapta la schimbările climatice, relatează EFE și BBC, scrie hotnews.ro.

Problema finanțării la schimbările climatice este una dintre principalele teme pentru a ajunge la un acord la summitul de Glasgow care ar fi trebuit să se încheie vineri.

Noul text menține apelul de accelerare a eliminării cărbunelui și a "subvențiilor insuficiente pentru combustibili fosili" și avertizează, "cu serioasă îngrijorare", că actualele obiective naționale de reducere a emisiilor convenite vor duce la o creștere a temperaturii cu 13,7% în 2030 față de 2010.

Unul din cele mai contestate subiecte este pachetul financiar destinat sprijinirii țărilor cele mai sărace, care sunt cel mai puțin responsabile de schimbările climatice dar se află în prima linie a impactului acestora, să își reducă emisiile și să se pregătească corespunzător pentru a gestiona furtuni, valuri de căldură și secete, fenomene meteorologie din ce în ce mai frecvente.

Noul proiect de declarație finală face apel la "accelerarea eforturilor" în vederea eliminării cărbunelui pentru reducerea emisiilor cu efect de seră. Textul introdus de președinția britanică a COP26 nu menționează însă un mecanism specific pentru a compensa "pierderile și prejudiciile" deja suferite de țările cele mai sărace și expuse efectul încălzirii globale, unul din punctele cele mai controversate ale negocierilor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău