COP26: Australia va continua să vândă cărbune „timp de decenii''

  • 08 Noiembrie 2021 13:23
COP26: Australia va continua să vândă cărbune „timp de decenii''

Australia a anunțat luni că va continua să vândă cărbune "timp de decenii", după ce a respins un acord ce presupune abandonarea progresivă a acestui combustibil fosil poluant, pentru a limita schimbarea climatică, informează AFP, citat de AGERPRES.

În timpul Conferințe pentru schimbările climatice COP26 de la Glasgow, considerată crucială, circa 40 de țări s-au angajat să renunțe la cărbune în următoarele decenii.

Australia, la fel ca multe țări mai consumatoare de cărbune precum China și SUA, nu a semnat acest angajament.

"Am spus foarte clar că nu vom închide minele noastre de cărbune, nici centralele noastre pe cărbune", a declarat ministrul australian al resurselor, Keith Pitt, la postul ABC.

Justificând decizia australiană, Pitt a dat asigurări că țara sa beneficiază de cea mai bună calitate de cărbune din lume. "Și din acest motiv vom continua să avem piețe (pentru vânzarea cărbunelui) vreme de decenii în viitor. Și dacă ei vor cumpăra...bine, noi vom vinde", a spus el.

Cererea de cărbune ar urma să crească până în 2030, a dat asigurări ministrul australian. "Dacă nu vom câștiga această piață, o va câștiga altcineva", a adăugat el.

"Aș prefera de departe să fie vorba de un produs australian de înaltă calitate, care să furnizeze locuri de muncă australienilor și să construiască economia australiană, mai degrabă decât de unul care să vină din Indonezia, Rusia sau din altă parte", a mai spus Keith Pitt cu referire de cărbune.

Australia, unul dintre cei mai mari producători de cărbune și de gaz natural din lume, a trecut în ultimii ani prin evenimente extreme - secete, incendii de pădure și inundații - amplificate de schimbările climatice.

Guvernul premierului Scott Morrison a dezvăluit luna trecută obiectivul de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon în 2050, însă acest plan a fost criticat pentru lipsa lui de detalii și pentru faptul că se bazează în mare parte pe inovații tehnologice încă necunoscute.

Minerals Council din Australia, care reprezintă marile grupuri miniere precum BHP și Rio Tinto, a apreciat că obiectivul 2050 este unul tangibil prin intermediul unor investiții substanțiale în tehnologii.

Potrivit lui Pitt, aproape 300.000 de locuri de muncă din Australia sunt în sectorul cărbunelui. Minerals Council avansează la rândul său cifrele de 50.000 de locuri de muncă directe și 120.000 de locuri de muncă indirecte.

Marile grupuri asigură că renunță la combustibilii fosili cei mai poluanți.

În acest cadru, BHP a anunțat luni că a vândut către Stanmore Resources participațiunea de 80% pe care o deținea la o mină de cărbune metalurgic (cocsificabil) din statul Queensland, din estul țării, contra sumei de 1,2 miliarde de dolari americani.

"În condițiile în care lumea se decarbonizează, BHP se concentrează mai mult pe producția de cărbune metalurgic de calitate superioară, căutat de siderurgiștii mondiali, pentru a ameliora eficacitatea și a reduce emisiile", a declarat Edgar Basto, responsabil al BHP, într-un comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău