COP26 | A fost lansată o coaliție formată din 12 state și ''entități substatale'' pentru renunțarea la petrol și gaz

  • 11 Noiembrie 2021 19:11
COP26 | A fost lansată o coaliție formată din 12 state și ''entități substatale'' pentru renunțarea la petrol și gaz

O duzină de țări și entități "substatale" a lansat joi, la COP26, o coaliție "Beyond Oil and Gas" (BOGA) pentru a favoriza tranziția către eliminarea acestor energii fosile, relatează AFP, citat de Agerpres.

În calitate de copreședinți, Danemarca și Costa Rica au prezentat această inițiativă vizând "o ieșire controlată din consumul de petrol și gaz", căreia i s-au alăturat alte zece țări sau "entități substatale": California, Franța, Groenlanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Țara Galilor, Portugalia, Quebec și Suedia.

"Era energiilor fosile trebuie să se încheie, dar ea nu se va încheia pentru că nu mai există petrol sub pământ, ci pentru că guvernele vor decide să facă ce trebuie: să renunțe la producția de petrol și de gaz", a declarat Dan Jorgensen, ministrul danez pentru climă, în cadrul unei conferințe de presă.

"Nu este decât un punct de plecare, poate nu sunt multe țări", dar "trebuie lansată această tematică a ieșirii din producție", a spus la rândul său Andrea Meza, ministru al energiei și mediului în Costa Rica.

Membrii principali, pentru că există și membri "asociați" sau "prieteni", se angajează să pună capăt noilor concesii și să fixeze la final o dată de oprire a producției de petrol și de gaz în conformitate cu Acordul de la Paris. BOGA vrea, de asemenea, să acorde asistență tehnică și altor țări pentru a asigura o "ieșire justă și echitabilă" din producția de petrol și gaz.

Ministrul danez a mai precizat că țara sa se angajează "la termenul-limită de 2050 pentru ieșirea din producție", în timp ce ministrul costarican a precizat că țara sa, care nu este producător, se angajează la rândul său să respingă "numeroasele presiuni" pentru a acorda concesiuni sau permise de explorare.

Romain Ioualalen, de la ONG-ul Oil Change International, afirmă că este o "inițiativă binevenită" și "semnul că lucrurile încep să se miște". Dar, susține el, trebuie mers mai departe, "nu doar să se pună capăt explorării, ci tuturor proiectelor petroliere și gaziere, de peste tot".

Un prim proiect de text de decizie finală a COP26 publicat miercuri de președinția britanică menționează pentru prima dată la acest nivel în mod explicit energiile fosile, care nu figurează de exemplu în textul acordului de la Paris.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău