Coordonatorul guvernului german pentru relațiile transatlantice a făcut apel la oprirea construirii controversatului gazoduct Nord Stream 2

  • 31 Martie 2021 14:46
Coordonatorul guvernului german pentru relațiile transatlantice a făcut apel la oprirea construirii controversatului gazoduct Nord Stream 2

Coordonatorul guvernului german pentru relațiile transatlantice, Peter Beyer, a făcut apel la oprirea construirii controversatului gazoduct Nord Stream 2, relatează miercuri dpa, potrivit Agerpres.

Proiectul de gazoduct, care urmează să lege Rusia de Germania via Marea Baltică, este intens criticat de Washington, ce afirmă că acesta va crește dependența Europei de livrările de energie din Rusia.

Proiectul "este un obstacol serios în calea unui nou început în relațiile transatlantice", a declarat Peter Beyer pentru revista de afaceri Wirtschaftswoche.

"Americanii nu se așteaptă din partea noastră doar la o schimbare de retorică, ci și la o schimbare în planul acțiunilor", a adăugat el.

Beyer a pledat, din acest motiv, pentru o oprire a lucrărilor de construcție a conductei, care este aproape finalizată, în proporție de 90%, potrivit constructorilor.

Guvernul german a respins până acum orice intervenție politică în masivul proiect, care este finanțat jumătate de compania rusă Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper și Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

În ultimele săptămâni, SUA au sporit presiunile asupra Germaniei, secretarul de stat Antony Blinken afirmând că Washingtonul consideră Nord Stream "o idee proastă, atât pentru Europa, cât și pentru Statele Unite".

Șeful diplomației americane l-a atenționat chiar săptămâna trecută pe omologul său german Heiko Maas că sancțiunile împotriva proiectului Nord Stream 2 sunt o posibilitate reală și că nu există ''nicio ambiguitate'' în opoziția SUA față de construcția gazoductului.

Vinerea trecută, președintele board-ului Gazprom, Viktor Zubkov, a afirmat că lucrările la gazoductul Nord Stream 2 sunt finalizate în proporție de 90 - 92%. "Activitățile sunt în derulare în mod activ, a mai rămas foarte puțin până la finalizare. Cu siguranță proiectul va fi finalizat în 2021. Pierderea de timp este o rușine, dar așa s-a întâmplat", a declarat oficialul Gazprom.

Aproape 20 de firme, în special companii de asigurări, au abandonat recent proiectul, din cauza temerilor privind sancțiunile Statelor Unite. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău