Convoiul umanitar rus nu va trece granița cu Ucraina

  • 12 August 2014 15:07
 Convoiul umanitar rus nu va trece granița cu Ucraina

Șeful adjunct al Administrației Prezidențiale de la Kiev, Valeri Cealîi, a anunțat că ajutorul umanitar va fi preluat și încărcat în alte camioane de către reprezentanții Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

280 de camioane rusești cu ajutoare umanitare sunt în drum spre estul Ucrainei. Transportul a plecat în această dimineață de la o bază militară din apropiere de Moscova, pe fondul temerilor Occidentului, că ar putea fi folosit ca pretext pentru o invazie militară. 

Autoritățile ruse susțin că cele 280 de camioane aduc în estul Ucrainei hrană, medicamente și generatoare pentru curent electric, ajutoarele fiind destinate civililor din zonele unde au loc lupte între rebelii rusofoni și trupele guvernamentale ucrainene. Moscova afirmă că Executivul de la Kiev ar fi fost de acord cu această operațiune, iar ieri președintele rus Vladimir Putin a anunțat trimiterea misiunii umanitare în cooperare cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii. Organizația a afirmat însă că nu este implicată în transport și că are nevoie de clarificări și garanții de securitate.

Convoiul, lung de aproape 3 kilometri, ar urma să fie însoțit pe teritorul ucrainean de reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, potrivit fostului lider de la Kiev, Leonid Kucima.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declarase însă anterior că Rusia pare să se pregătească de o intervenție militară în estul Ucrainei, folosind ca pretext criza umanitară a populației rusofone. La graniță s-ar afla, potrivit unor surse ucrainene, 45 de mii de militari ruși. Și președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut Moscovei să se abțină de la orice acțiune unilaterală, iar liderul american, Barack Obama, a avertizat că o intervenție de orice fel a Rusiei, fără consimțământul Ucrainei, va fi considerată inacceptabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău