Conversația integrală Trump-Zelenski pentru care președintele SUA ar putea fi demis

  • 26 Septembrie 2019 14:47
Conversația integrală Trump-Zelenski pentru care președintele SUA ar putea fi demis

Scandalul zilei în Statele Unite, cel care ar putea să încheie prematur președinția lui Donald Trump, este legat de încercările președintelui american de a își sabota principalul rival democrat din 2020, Joe Biden, scrie Digi24.ro.

Sursa citată notează că președintele SUA a încercat să găsească informații compromițătoare la adresa contracandidatul său în Ucraina. Din acest motiv a vorbit cu recentul ales președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, la telefon și i-a cerut acestuia să găsească astfel de informații. În timpul apelului telefonic, cei doi se laudă și se felicită reciproc constant, își critică demnitarii din subordine în mod repetat și vorbesc de o investigație în Ucraina asupra fiului lui Joe Biden. Este menționată, de asemenea, de către Donald Trump, și o companie pentru securitate cibernetică, care apare de mai mult ori în note de subsol ale Raportului Mueller.

Donald Trump: Felicitări pentru victoria grozavă. Cu toții am privit de aici, din Statele Unite, ați făcut o treabă extraordinară. Felul în care ați reușit să veniți din spate când candidatura dumneavoastră nu fusese cotată cu prea multe șanse și, totuși, ați reușit să câștigați cu ușurință. Este o realizare extraordinară. Felicitări!

Volodimir Zelenski: Aveți completă dreptate, domnule președinte. Am câștigat bine și am muncit mult pentru această victorie. Am muncit mult și trebuie să vă mărturisesc că am avut oportunitatea să învăț mult de la dumneavoastră. Ne-am folosit de destul de multe dintre tehnicilie și cunoașterea dumneavoastră. Le-am folosit ca pe un exemplu pentru alegerile noastre și este foarte adevărat că acestea au fost niște alegeri speciale. Ne-am aflat într-o situație specială și am putut să obținem un rezultat special. Pot să vă spun următorul lucru: prima oară când m-ați sunat a fost pentru a mă felicita pentru câștiga alegerilor prezidențiale, iar a doua oară, acum, mă sunați când partidul meu a câștigat alegerile parlamentare. Cred că ar trebui să candidez mai des pentru a primi mai multe telefoane de la dumneavoastră și pentru a vorbi ceva mai des la telefon.

Donald Trump (râde): Este o idee foarte bună. Cred că țara dumneavoastră este foarte mulțumită de asta.

Volodimir Zelenski: Da, ca să fiu sincer, încercăm și noi aici, în Ucraina, să „scurgem mlaștina” (n. red. - unul dintre sloganurile folosite de Donald Trump în timpul campaniei sale electorale din 2016 prin care încerca să-și creeze imaginea de candidat anti-sistem). Am adus oameni noi în politică, nu vechii politicieni, nu politicienii obișnuiți, pentru că vrem să avem un nou sistem și un nou tip de formă de guvernare. Ați fost un profesor grozav pentru noi în ceea ce privește acest lucru.

Donald Trump: E foarte frumos că spuneți asta. Pot să spun că am făcut multe lucruri pentru Ucraina. Am depus mult efort și am petrecut mult timp lucrând pentru Ucraina. Mult mai mult decât au făcut țările europene care ar trebui să vă ajute mult mai mult decât o fac. Germania nu face aproape nimic pentru voi. Tot ce fac este să vorbească și cred că ar trebui să le comunicați asta. Când am discutat cu Angela Merkel și ea a vorbit despre Ucraina dar nu a făcut nimic. Multe dintre țările europene sunt la fel și cred că ar trebui să vedeți asta. Statele Unite s-au purtat foarte bine cu Ucraina. Nu aș spune că și reciproca e valabilă pentru că anumite lucruri se întâmplă care nu sunt bune, dar aș spune că Statele Unite s-au comportat foarte bine cu Ucraina.

Volodimir Zelenski: Da, aveți completă dreptate. Nu doar 100% ci chiar 1000% și pot să vă spun următorul lucru: Am discutat și eu cu Angela Merkel și m-am întâlnit cu ea. M-am întâlnit și cu Macron și i-am spus că nu fac atât de mult pe cât ar trebui în problema sancțiunilor. Nu pun în aplicare sancțiunile. Nu fac atât de multe lucruri pe cât ar trebui pentru Ucraina. Se pare că deși, în mod logic, Uniunea Europeană ar trebui să fie cel mai important partener al nostru, Statele Unite sunt un partener mult mai important și nu pot să vă fiu decât foarte recunoscător pentru faptul că Statele Unite fac atât de mult lucruri pentru Ucraina. Mult mai multe decât Uniunea Europeană, mai ales atunci când vorbim despre sancțiuni impuse Federației Ruse. Aș vrea, de asemenea, să vă mulțumesc pentru sprijinul grozav în domeniul apărării. Suntem pregătiți deja să continuăm să cooperăm și pentru următorii pași. În mod specific, suntem aproape pregătiți să cumpărăm mai multe rachete Javelin de la Statele Unite.

Donald Trump: Aș vrea să ne faceți o favoare, totuși, pentru că țara noastră a trecut prin multe și Ucraina știe multe în legătură cu asta. Aș vrea să aflați ce s-a întâmplat în legătură cu toate această situație cu Ucraina, unii spun Crowdstrike (n. red. - o firmă de securitate cibernetică menționată de mai multe ori în Raportul Mueller)... Presupun că unul dintre oamenii bogați de la dumneavoastră din țară... Serverul, unii spun că Ucraina îl are. Sunt multe lucruri care s-au întâmplat cu toată situația. Cred că vă înconjurați cu aceleași persoane. Aș vrea ca Procurorul General să vă sune pe dumneavoastră sau pe oamenii dumneavoastră și aș vrea să aflați despre ce e vorba. După cum ați văzut ieri, prostiile s-au încheiat ieri cu o prestație foarte proastă din partea unui om pe nume Robert Mueller, o prestație incompetentă, dar mulți spun că ea a început cu Ucraina. Orice ați putea să faceți în ceea ce privește această probleme, este foarte important să faceți asta dacă e posibil.

Volodimir Zelenski: Da, este foarte important pentru mine tot ce ați menționat mai devreme. Pentru mine, ca președinte, este foarte important și suntem deschiși pentru o cooperare viitoare. Suntem pregătiți să deschidem o nouă filă a cooperării între Statele Unite și Ucraina. Pentru acest scop, tocmai l-am rechemat pe ambasadorul nostru în Statele Unite și îl voi înlocui cu un ambasador mult mai experimentat și mai competent care va munci mult pentru a se asigura că țările noastre se apropie. Aș vrea, de asemenea, să văd că a obținut încrederea dumneavoastră și că are relații personale cu dumneavoastră pentru ca noi să putem coopera și mai bine. Vreau să vă spun personal că unul dintre asistenții mei a discutat cu domnul Giuliani (n. red. - Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump) recent și sperăm foarte mult că domnul Giuliani va putea să vină în Ucraina. Vreau doar să vă asigur încă o dată că noi toți vă suntem prieteni. Mă voi asigura că mă înconjor doar de cei mai buni și mai experimentați oameni. Vreau să vă spun și că suntem prieteni. Suntem niște prieteni foarte buni iar dumneavoastră, domnule președinte, aveți un prieten în țara noastră. Vă garantez ca președinte al Ucrainei că toate investigațiile vor fi făcute în mod deschis și cu prietenie. Vă pot asigura de asta.

Donald Trump: Asta e bine pentru că am auzit că aveți un procuror care este foarte bune și care a fost blocat, iar asta este foarte nedrept. Mulți vorbesc despre asta, despre felul în care v-au blocat acel procuror foarte bun și despre oamenii foarte răi implicați în asta. Domnul Giuliani este un om foarte respectat. A fost primarul New York-ului, un primar grozav, și aș vrea să vă sune. O să îi cer să vă sune împreună cu Procurorul General. Rudy știe foarte bine ce se întâmplă și este un tip foarte capabil. Dacă ați putea să discutați cu el ar fi grozav. Fostul ambasador (n. red. - al SUA în Ucraina) din Statele Unite, acea femeie, era o pacoste, și cei cu care a avut relații în Ucraina erau la fel de rău, nu vreau decât să vă spun asta. Despre cealaltă problemă, se vorbește mult despre fiul lui Biden (n. red. - fostul vicepreședinte al SUA din Administrația Obama, Joe Biden), că Biden a oprit cercetatea și că mulți oameni vor să afle despre acest lucru, deci dacă ați putea să faceți ceva împreună cu Procurorul General, ar fi grozav. Biden a început să se laude că a oprit cercetările, deci dacă ați putea să aflați mai multe. Mie îmi sună groaznic.

Volodimir Zelenski: Voiam să vă spun despre procuror. În primul rând, înțeleg și știu mai multe despre această situație. Având în vedere că am câștigat majoritatea absolută în parlamentul nostru, următorul procuror general va fi 100% omul meu, candidatul meu, care va fi aprobat de parlament și va intra în funcție în septembrie. El va studia mai atent problema, inclusiv compania pe care ați menționat-o în această privință. Problema investigației în acest caz este să ne asigurăm că promovăm din nou onestitatea. Ne vom ocupa de asta și de investigația în acel caz. Pe lângă asta, aș vrea să vă rog, dacă aveți mai multe informații pe care ni le puteți da în ceea ce privește ambasadorul SUA, din câte îmi aduc amine numele ei este Ivanovich, pentru ca noi să putem administra justiția în țara noastră. Este foarte bine că mi-ați spus că a fost un ambasador slab pentru că sunt de acord cu dumneavoastră 100%. Atitudinea ei față de mine a fost departe de a fi bună pentru că îl admira pe predecesorul meu și era de partea lui. Nu m-a putut accepta ca președinte.

Donald Trump: Voi face în așa fel ca ea să treacă prin niște lucruri. O să îl rog pe domnul Giuliani să vă sune și o să îl rog și pe Procurorul General Barr să o facă și o să aflăm tot ce se poate (n. red. - în legătură cu Joe Biden). Sunt sigur că veți afla despre ce e vorba. Am auzit că procurorul a fost tratat foarte rău și că este un procuror foarte drept așa că vă urez succes în toate privințele. Prevăd că economia țării dumneavoastră va deveni din ce în ce mai bună. Aveți multe active. E o țară grozavă. Am mulți prieteni ucraineni și sunt oameni incredibili.

Volodimir Zelenski: Vreau să vă spun că și eu am câțiva prieteni ucraineni stabiliți în Statele Unite. În fapt, ultima oară când am venit în Statele Unite am stat în New York, în apropiere de Central Park. Am stat la Trump Tower. Voi discuta cu ei și sper să îi văd din nou în viitor. Vreau, de asemenea, să vă mulțumesc pentru invitația în Statele Unite, la Washington DC. Pe de altă parte, vreau să vă asigur că vom fi foarte serioși în ceea ce privește cazul despre care mi-ați vorbit și vom lucra la acea investigație. În ceea ce privește economia, există un potențial imens pentru țările noastre, iar unul dintre lucrurile foarte importante pentru Ucraina este independența energetică. Cred că putem coopera foarte bine cu Statele United pe independența energetică. Cumpărăm petrol american și sunt foarte încrezător în ceea ce privește întâlnirea noastră. Vom avea mai mult timp și mai multe oportunități să discutăm aceste lucruri și să ne cunoaștem mai bine. Vreau să vă mulțumesc pentru sprijinul dumneavoastră.

Donald Trump: Foarte bine, mulțumesc foarte mult și apreciez. O să le spun lui Rudy și lui Barr să vă sune. Mulțumesc. Oricând veți vrea să veniți la Casa Albă, nu ezitați să sunați. Să ne dați o dată și o vom rezolva. Abia aștept să vă văd.

Volodimir Zelenski: Mulțumesc foarte mult. Aș fi bucuros să vin și să vă cunosc personal și să vă cunosc mai bine. Abia aștept să ne vedem și aș vrea să vă invit și eu să vizitați Ucraina. Să veniți în Kiev, un oraș foarte frumos. Avem o țară frumoasă care abia așteaptă să vă găzduiască. Pe de altă parte, cred că pe 1 septembrie voi fi în Polonia și sper că ne vom putea întâlni acolo. Apoi, ar fi o idee bună ca dumneavoastră să veniți în Ucraina. Putem fie să luăm avionul meu și să mergem în Ucraina sau să luăm avionul dumneavoastră, care este probabil mai bun decât al meu.

Donald Trump: Ok, vom găsim o soluție. Abia aștept să vă văd în Washington și poate și în Polonia pentru că și noi cred că vom fi acolo.

Volodimir Zelenski: Mulțumesc mult, domnul președinte.

Donald Trump: Felicitări pentru treaba grozavă pe care ați făcut-o. Întreaga lume vă privește.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău