Convergențe jurnalistice peste Prut

  • 30 Mai 2014 13:47
Convergențe jurnalistice peste Prut

În perioada 31 martie – 30 Mai 2014, la Chișinău și București, s-a desfășurat proiectul “Convergențe jurnalistice peste Prut”, realizat de Asociația Convergențe Europene (ACE).

“Convergențe jurnalistice peste Prut” a debutat pe data de 5 aprilie 2014, la Chișinău, prin organizarea unei mese rotunde cu participarea unor tineri jurnaliști din Republica Moldova, în cadrul căreia au fost identificate o serie de teme prioritare și comune ale mass-media din Republica Moldova și România. Dintre acestea merită menționate situația burselor de studiu, recunoașterea cetățeniei române, investițiile energetice și economice ale României, sprijinul în domeniul integrării europene tradus prin transfer de expertiză, suport logistic și lobby la nivel european.

De asemenea, participanții la întâlnire au identificat un șir de soluții privind modul în care instituțiile din România comunică prin intermediul presei cu românii din Republica Moldova. În opinia jurnaliștilor, una dintre soluții este necesitatea stabilirii unor legături directe cu șefii de instituții și cu responsabilii de comunicare din cadrul acestora.

Prin urmare, ACE a organizat, între 27 și 28 mai 2014, o vizită de studiu la București, cu participarea unui grup de jurnaliști originari din stânga Prutului. Aceștia au participat, Parlamentul României, la o dezbatere publică a Comisiei românilor de pretutindeni din Senat privind modificările legislative aduse Legii cetățeniei, în cadrul căreia au fost stabilite contacte cu reprezentanții organizațiilor din jurul granițelor, precum și cu factorii de decizie din domeniu. De asemenea, tinerii jurnaliști au avut un șir de întrevederi cu reprezentanții unor instituții responsabili de relația cu Republica Moldova, printre care secretarul de stat în cadrul DPRRP, Stejărel Olaru, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, vicepreședintele Comisiei senatoriale pentru românii de pretutindeni, Viorel Badea, deputatul Eugen Tomac, membru în Comisia comunităților românești din afara granițelor. La fiecare dintre aceste întâlniri, au participat și responsabilii de comunicare din cadrul instituțiilor, care au stabilit contacte cu jurnaliștii de peste Prut.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte precum prioritățile statului român în regiune, caracterul unitar al acțiunilor tuturor instituțiilor românești în raport cu Republica Moldova, eficientizarea comunicării dintre instituții și românii din stânga Prutului, precum și transparența decizională și de gestionare a resurselor bugetare.

Proiectul “Convergențe jurnalistice peste Prut”, aflat la prima ediție, va continua. Amintim că Asociația Convergențe Europene (ACE) este o organizație neguvernamentală care, prin proiectele pe care le desfășoară, contribuie la consolidarea relațiilor dintre românii din țară și cei din jurul granițelor, prin promovarea valorilor europene și capacitarea tinerilor cu potențial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Tue
23
Wed
25
Thu
26
Fri
21
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău