Conturile de Facebook și Instagram ale armatei din Myanmar, suspendate

  • 25 Februarie 2021 09:03
Conturile de Facebook și Instagram ale armatei din Myanmar, suspendate

Facebook a anunțat miercuri că suspendă conturile armatei din Myanmar, după lovitura de stat și după închiderea liderilor aleși ai țării, care au dus la proteste încă în desfășurare, relatează DPA.

"Evenimentele de după lovitura de stat de la 1 februarie, între care violențele soldate cu morți, au accelerat nevoia de această interdicție. Considerăm că riscurile de a permite existența Tatmadaw (forțele armate din Myanmar - n.r.) pe Facebook și Instagram sunt prea mari", a precizat compania într-un comunicat.

Grupul a explicat că armata din Myanmar și entitățile de stat și media controlate de armată, precum și reclamele legate de armată, vor fi interzise pe cele două platforme.

Facebook a spus că decizia de a suspenda conturile armatei a fost luată din cauza bilanțului "extrem de grav în privința drepturilor omului și a riscului clar de viitoare violențe inițiate de armată" în țară, dar și din cauza încălcărilor sale repetate al regulilor platformelor, printre alte motive.

Decizia vine după eliminarea a cel puțin șase rețele de conturi false coordonate de forțele militare și după interzicerea a circa 20 de persoane având legături cu armata, inclusiv șeful acesteia, Min Aung Hlaing, între 2018 și 2020.

Șeful armatei, Min Aung Hlaing, a preluat puterea la 1 februarie și i-a arestat pe lidera guvernului civil, Aung San Suu Kyi, și pe președintele Win Myint.

Activiștii care protestează împotriva loviturii de stat au făcut apel luni la o grevă generală, în contextul unor manifestații masive în orașe din țară, desfășurate în ciuda amenințărilor cu violența din partea noului regim.

Două persoane au murit sâmbătă în orașul Mandalay, al doilea ca mărime din Myanmar, după ce polițiștii și militarii au atacat protestatari adunați să îi protejeze pe muncitorii în grevă de la un șantier naval atunci când forțele de securitate au încercat să îi aresteze.

Vineri, o tânără de 20 de ani a murit după ce a fost împușcată în cap de poliție la o manifestație din capitala Naypyitaw din urmă cu o săptămână.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău