Conturi blocate și noi zboruri anulate la Air Moldova (Revista presei)

  • 13 Aprilie 2023 09:37
Conturi blocate și noi zboruri anulate la Air Moldova (Revista presei)

Conturi blocate și noi zboruri anulate la Air Moldova, titrează Mold-Street. În contextul anulării unei noi serii de zboruri pe 12 aprilie, de către Air Moldova, Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian. Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă (CAA) a încurajat pasagerii care sunt blocați în aeroporturi să solicite asistență din partea operatorului aerian, care are obligațiunea de a oferi pasagerilor cazare și hrană până la identificarea opțiunilor de rerutare spre destinația finală. „Motivul pentru anularea zborurilor este situația financiară precară a operatorului aerian și imposibilitatea achitării pentru serviciile prestate de către terți, cum ar fi: Întreprinderea de deservire la sol ce prestează servicii de alimentare cu combustibil pentru aeronave și lessorii care au oferit în chirie, pe termen scurt, aeronave pentru a suplini capacitățile operaționale”, explică Autoritatea.

Ministerul Apărării a spus de câți bani are nevoie Moldova pentru a-și moderniza forțele armate, scrie NewsMaker. Moldova are nevoie de 250 de milioane de euro pentru a-și moderniza forțele armate după invadarea Ucrainei de către Rusia. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al Ministerului Apărării Valeriu Mija, scrie Reuters.  Potrivit lui, pentru modernizarea forțelor armate este nevoie de 250 milioane de euro. Secretarul de stat a menționat că în acest an Moldova trebuie să primească 87 milioane de euro din Fondul european pentru pace, precum și o creștere a bugetului de 80 milioane de euro. „Alocațiile pentru instituția de apărare constituie în 2023 circa 1,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 0,55% din PIB. Cheltuielile pe sectorul „Apărare Națională” au crescut cu circa 68,2% comparativ cu anul 2022, ajungând la 1,52 miliarde lei. În ajun, premierul Dorin Recean a declarat că Rusia „deja pe față este o amenințare a securității Republica Moldova” și că țara noastră a avut mult timp ezitări la acest subiect.

Republica Moldova nu își va abandona neutralitatea stipulată în Constituție, dar nici nu se va abandona ca pradă ușoară în fața amenințărilor rusești, spune premierul Dorin Recean pentru presa germană, scrie DW. Potrivit premierului nu poți rămâne neutru când vezi atrocitățile pe care Rusia le comite în Ucraina. Neutralitatea nu te protejează, dacă cealaltă parte nu te respectă. În lumea de astăzi, indiferent dacă ești sau nu neutru, trebuie să faci parte din ceva mai mare”, a declarat șeful Executivului Dorin Recean, într-un interviu publicat astăzi de ziarul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ambasadă de șapte milioane de euro la Paris, titrează Ziarul de Gardă. Ziarul scrie că  Ambasada R. Moldova în Franța are din 6 februarie 2023 un nou sediu. Imobilul cumpărat pentru misiunea diplomatică a țării noastre este amplasat pe adresa 19 Rue Henri Rochefort, la Paris, Franța. Ziarul de Gardă a întrebat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de ce a fost necesară schimbarea sediului, cât a costat imobilul, cine l-a selectat și de la cine a fost cumpărat. Într-un răspuns oficial pentru ZdG, MAEIE susține că noul sediu al Ambasadei R. Moldova în Franța a costat circa șapte milioane de euro (aproape 140 de milioane de lei), iar necesitatea selectării unui imobil a apărut după ce administratorul imobilului, de la care se închiria spațiu pentru sediului ambasadei, „a solicitat eliberarea încăperile închiriate”. MAEIE susține că problemele legate de sediul Ambasadei R. Moldova în Franța au început în 2014, atunci când asociația de locatari a clădirii unde era amplasat sediul ambasadei a dat în judecată instituția. Motivul ar fi fost „zgomotul și incomoditățile” create de numeroși cetățeni moldoveni care veneau la sediu pentru servicii consulare. În 2019, potrivit MAEIE, ca urmare a unei decizii judecătorești, Ambasada R. Moldova de la Paris a fost nevoită să elibereze sediul pe care îl închiria. Ulterior, echipa Ambasadei s-a transferat într-un sediu temporar, până în 2022, iar în perioada 2019-2022 „a primit 20 de refuzuri de închiria un sediu într-un alt bloc”.

Dezbaterile în dosarul Șor la Curtea de Apel Chișinău continuă: Procuratura Anticorupție anunță când va fi pronunțată o decizie definitivă, citim în ZDG. Ieri la Curtea de Apel Chișinău a avut loc o nouă ședință în cauza penală de acuzare a lui Ilan Șor de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară”. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA) ședința a durat aproape nouă ore și va continua și astăzi. La începutul ședinței din 12 aprilie, potrivit procurorilor anticorupție, partea apărării a solicitat reluarea cercetării judecătorești, însă instanța a respins cererea. Ulterior apărătorii au înaintat o cerere de recuzare, instanța calificând-o ca fiind abuzivă și repetată. PA susține că toate aceste acțiuni ale părții apărării le califică ca fiind încercări de tergiversare a procesului.

Ediția de astăzi a Ziarului de Gardă, care este dedicată deplasării reporterilor ZdG la Fălești. Citi despre cum locuitorii mai multor localități din raionul Fălești de 40 de ani sunt în așteptarea apei potabile. ZDG mai scrie despre cum Primăria comunei Răuțel este obligată de instanțele de judecată să anuleze contractele de vânzare-cumpărare a unor terenuri în valoare de 4,8 milioane de lei și să vândă bunurile cu 22,8 mii de lei. Publicația mai scrie despre satul în care meșteșugăritul este „pe cale de dispariție”, una dintre probleme fiind și lipsa locurilor de muncă, din care cauză mulți tineri sunt nevoiți să plece sau la oraș, sau în străinătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău