Controversa recompenselor Rusiei pentru uciderea militarilor SUA în Afganistan: Trump ar fi fost informat în scris. Casa Albă neagă

  • 30 Iunie 19:16
Controversa recompenselor Rusiei pentru uciderea militarilor SUA în Afganistan: Trump ar fi fost informat în scris. Casa Albă neagă

Casa Albă este sub presiune să spună cât de știa administrația Trump despre un raport al serviciilor de informații americane potrivit căruia Rusia le-ar fi oferit recompense în bani talibanilor pentru a ucide militari americani și militari NATO din Afganistan, relatează BBC.

Oficiali ai Casei Albe au insistat că președintele american Donald Trump nu a fost informat „personal” despre acest lucru, pentru că informațiile nu erau verificate, dar există relatări că președintele a primit o informare scrisă la începutul acestui an.

Potrivit Associated Press, informațiile clasificate au fost incluse în cel puțin un raport destinat lui Trump. Consilierul prezidențial pentru Securitate Națională din acea perioadă, John Bolton, a spus că l-a înștiințat pe Donald Trump în martie 2019 despre această situație.

Raportul serviciilor de informații ar fi apărut în timp ce amerianii negociau un acord de pace pentru a pune capăt războiului de 19 ani din Afganistan, iar Trump încerca să-și îmbunătățească relațiile cu președintele rus Vladimir Putin.

 

New York Times relata la sfârșitul săptămânii trecute că o unitate specială a serviciilor militare de informații ale Rusiei ar fi oferit în secret recompense unor militanți având legături cu talibanii pentru a ucide membri ai forțelor coaliției din Afganistan, inclusiv soldați americani.

Oficialii din serviciile americane de informații au conchis în urmă cu câteva luni că rușii au oferit anul trecut recompense în bani care au ajuns la militanți islamiști sau la alte elemente criminale asociate cu ei pentru a comite atacuri sângeroase împotriva trupelor coaliției. În total, 20 de americani au fost uciși în Afganistan în 2019, dar NYT preciza că nu este clar dacă aceste decese au sau nu legătură cu aceste recompense.

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a cerut Comunității agențiilor de informații din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense oferite de Rusia insurgenților talibani afgani, exprimând preocupare privind dezmințirile președintelui Donald Trump.

Președintele a negat că a fost informat, dar Administrația SUA nu a negat existența informațiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat președintele și, dacă nu, de ce nu și de ce nu a fost informat Congresul? Congresul trebuie să aibă cunoștință despre această amenințare semnificativă asupra trupelor americane și trupelor aliaților noștri și ce opțiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administrației și lipsa de acțiuni periclitează viețile trupelor noastre și ale militarilor din țări partenere. Refuzul președintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieți în regiune, în contextul în care Guvernul afgan și Statele Unite sunt implicați în negocieri de pace esențiale cu talibanii”, a arătat Nancy Pelosi, potrivit Mediafax.

Oficialii citați de NYT spun că în spatele acțiunii de „stimulare financiară” a talibanilor ar fi Unitatea 29155, subordonată serviciului de informații al armatei ruse (GRU), despre care s-a spus că ar avea legătură și cu otrăvirea, în martie 2018, la Salisbury, a lui Serghei Skripal, el însuși fost agent GRU, care a lucrat însă și pentru serviciile de informații britanice.

Această unitate rusă ar avea legătură și cu alte acțiuni ilegale din Europa (tenative de asasinat și operațiuni sub acoperire), scopul ei fiind destabilizarea Occidentului sau pur și simplu răzbunarea. Este parte a așa-numitului război hibrid al Rusiei, o strategie menită să zdruncine adversarii printr-o combinație de tactici, de la atacuri informatice, la răspândirea de știri false și până la operațiuni militare sub acoperire, care să poată fi apoi negate, arată NYT.

Unitatea, care ar activa de cel puțin zece ani, ar avea ca misiune destabilizarea Vestului prin acțiuni subversive, sabotaj și chiar asasinate. Această structură ar fi fost și în spatele unei tentative de lovitură de stat în Muntenegru, în 2016 (într-un moment în care această țară vira spre NATO), dar și a otrăvirii unui fabricant de arme din Bulgaria, în 2015. Inclusiv Republica Moldova s-ar fi aflat în vizorul acestor agenți ruși, scria anul trecut New York Times.

Pe de altă parte, GRU este bănuită de serviciile americane că s-a aflat în centrul eforturilor ruse de a interveni în campania prezidențială americană din 2016. Două unități cibernetice ale GRU, cunoscute sub numele de 26165 și 74455, ar fi piratat serverele Partidului Democrat și apoi s-ar fi folosit de WikiLeaks pentru a publica documentele sustrase. 

Rusia a dezmințit dezvăluirile făcute de ziarul The New York Times.

Aceste acuzații nefondate și anonime care afirmă că Moscova se află în spatele morții unor soldați americani în Afganistan au dus deja la amenințări directe la adresa vieții unor angajați ai ambasadelor ruse de la Washington și Londra”, a scris pe Twitter ambasada rusă în SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:1 m/s
Fri
16
Sat
16
Sun
14
Mon
14
Tue
17

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău