Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană se extinde încă în două puncte de trecere

  • 24 Mai 2018 11:40
Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană se extinde încă în două puncte de trecere

Este vorba de punctele de trecere ”Novosavițkoe-Cuciurgan” (feroviar) și ”Goianul Nou-Platonovo” (rutier). Guvernul de la Chișinău a aprobat în ședința de astăzi, 24 mai, hotărârile privind inițierea negocierilor în acest sens cu partea ucraineană.

Totodată, Cabinetul de miniștri a ajustat cadrul legal pentru cele șase puncte comune deja existente: ”Criva-Mamalîga”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”, ”Giurgiulești-Reni”, ”Cuciurgan-Pervomaisc” și ”Palanca-Maiaki-Udobnoe”.

Controlul comun este organizat conform principiilor ”Ghișeului Unic” și ”Opririi Unice”, ceea ce înseamnă că persoanele și mărfurile sunt supuse unui singur filtru de control, ceea ce, pe de o parte, reduce semnificativ timpul de traversare a frontierei, iar pe de altă parte, diminuează riscurile de fraudare sau corupție.

Aplicarea controlului comun reprezintă o condiționalitate a Acordului de Asociere RM-UE, constituind, totodată, una dintre cele mai avansate forme de cooperare transfrontalieră prevăzută de managementul integrat al frontierei.

Acordul interguvernamental semnat de Republica Moldova și Ucraina privind instituirea controlului comun pe întreg segmentul de frontieră moldo-ucrainean intră în vigoare începând cu ziua de vineri, 25 mai.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău