Controale la toate localurile din Piața Centrală

  • 11 Ianuarie 2016 19:05
Controale la toate localurile din Piața Centrală

Ca urmare a incendiului cauzat de explozia unei butelii de gaz într-o cafenea din Piața Centrală din Chișinău, pompierii au inițiat controale la toate localurile de alimentație publică localizate în perimetrul pieței.

Astfel, au fost depistate până în prezent cel puțin 6 localuri în care regulile anti-incendiare au fost ignorate total și care ar trebui închise, spun pompierii. De ce controalele au intervenit abia acum și cine se face vinovat de producerea incendiului, a încercat să afle Natalia Zaharescu.

Din cele peste 150 de cafenele, cantine și restaurante aflate în perimetrul Pieței Centrale, 82 au fost verificate de pompieri, care au constat o serie de încălcări, însă nu au găsit butelii de gaz precum cea care a provocat incendiul de sâmbătă, 9 ianuarie. Reprezentanții Serviciului Situații Excepționale presupun că acestea au fost ascunse pe perioada controlului, după cum a menționat Diana Țurcanu de la serviciul de presă.

„Încălcările sunt de ordinul lipsei stingătoarelor sau a altor mijloace de primă intervenție în caz de incendiu, lipsa schemelor de evacuare, ieșiri de evacuare instalate cu încălcări”, a declarat Diana Țurcanu.

Diana Țurcanu a mai precizat că din 2006, Serviciul Situații Excepționale nu se mai numără printre instituțiile care dă aviz final de funcționare pentru agenții economici și,  potrivit legislației, nu poate face controale decât o dată la 3 ani. Localul în care a avut loc explozia a fost deschis în 2015 și urma să fie verificat în 2016, a subliniat Diana Țurcanu.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă a declarat că principalul vinovat ar fi agentul economic ce și-a dotat cafeneaua cu butelii de gaz care sunt interzise pentru utilizare în localuri publice.

„Vina principală o poartă agentul economic care și-a permis să aducă în incintă butelii în mod ilegal și prin asta a comis o infracțiune. Fiecare dintre noi, pe undeva, nu a făcut tot ceea ce trebuie, în așa fel încât să fie evitată o asemenea situație, de la funcționari, până la legislație”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Totodată, una dintre direcțiile primăriei abilitată cu efectuarea controalelor la agenții economici, Direcția de sănătate publică, a precizat că legislația îi obligă pe funcționari să informeze proprietarii localurilor cu 5 zile înainte că vor veni cu verificări. Astfel, primarul a menționat necesitatea schimbării legislației pentru a permite controale inopinate. Administratorii Pieței Centrale au declarat că nu au dreptul să efectueze controale la localurile respective.

Amintim că Procuratura Generală a inițiat 2 cauze penale în cazul exploziei de la cafeneaua din Piața Centrală, iar administratorii localului au fost reținuți preventiv pentru 72 de ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău