Contraofensiva ucraineană va reduce spațiul de manevră al Transnistriei (Revista presei)

  • 20 Septembrie 2022 09:50
Contraofensiva ucraineană va reduce spațiul de manevră al Transnistriei (Revista presei)

Veridica analizează „Contraofensiva ucraineană și impactul ei asupra Republicii Moldova”. „Evenimentele de la începutul lunii septembrie din Ucraina ar putea avea un impact puternic și asupra Chișinăului. Contraofensiva militarilor ucraineni în nord-estul țării, eliberarea celei mai mari părți a regiunii Harkov, dar și a unor teritorii din sud de sub ocupația rusă au toate șansele să dea peste cap planurile Moscovei cu privire la Republica Moldova, cel puțin pe termen scurt. Nu mai e un secret pentru nimeni că Rusia, atunci când a atacat Ucraina la 24 februarie 2022, intenționa să ocupe tot nordul Mării Negre și să ajungă până în regiunea separatistă a Republicii Moldova”.

Potrivit Veridica, „contraofensiva ucraineană va reduce spațiul de manevră al Transnistriei. După ce trupele ruse au fost nevoite să se retragă din cea mai mare parte a regiunii Harkov și din unele localități din regiunea Herson, ideea creării acestui coridor devine tot mai iluzorie. O înțelege și administrația separatistă de la Tiraspol care devine din ce în ce mai dependentă de autoritățile de la Chișinău.

Cel de al doilea aspect al impactului pe care îl va avea contraofensiva ucraineană în Republica Moldova se referă la partidele și politicienii proruși. În această listă trebuie trecute, în primul rând, cele trei partide parlamentare de opoziție: Partidul Socialiștilor, Partidul Comuniștilor și Partidul Șor. Partidele respective au adoptat o retorică pro-Kremlin tot mai accentuată, iar la 9 septembrie, în plină contraofensivă ucraineană, Partidul Șor anunța într-un comunicat de presă că doi dintre deputații săi – Reghina Apostolova și Petru Jardan – precum și deputatul comunist Constantin Starâș, au plecat la Moscova, unde s-au întâlnit cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, care afirma cu numai câteva zile înainte de întrevederea respectivă că Transnistria este teritoriu al Federației Ruse.  Înfrângerile pe care le-a suportat armata rusă în ultimele zile vor afecta inevitabil imaginea Kremlinului, fapt care se va răsfrânge indirect și asupra imaginii forțelor susținute de Moscova la Chișinău.

Așadar, contraofensiva ucraineană din regiunile Harkov și Herson va diminua, probabil, riscurile la adresa Republicii Moldova venite din partea Federației Ruse, va oferi Chișinăului un spațiu mai mare de manevră la tratativele cu Tiraspolul și ar putea reduce substanțial sprijinul acordat de Kremlin forțelor proruse din Basarabia. Până la urmă, totul depinde de evoluțiile de pe frontul din Ucraina și de capacitatea Kievului de a continua contraofensiva începută”, conchide Veridica.

„Gaz pe post de diplomație” – despre aceasta scriu și experții Inițiativei pentru Pace, pe canalul de Telegram. „Dilema moldovenilor este bine cunoscută la Kremlin. Rușii nu ratează oportunitatea de a menține Chișinăul în zona de incertitudine și preferă să comunice mai nou cu șeful Moldovagaz. Cele două companii – mama și fiica – discută subiecte care vizează viitorul nostru imediat, dar foarte incert. Dacă se întâmpla ca politicul să toarne gaz în relația moldo-rusă, acum gazul ține loc de politică și vedem o confuzie privind subiecții relațiilor bilaterale, comentează I4P. În circumstanțe normale Transnistria, mai bine zis dependența vitală a acesteia de gazul rusesc, ar fi centura noastră de siguranță, dar în condițiile războiului și ale obiectivelor fluctuante ale „operațiunii militare speciale” nu putem avea niciun fel de certitudine”, atenționează experții I4P.

„Există o legătură între alertele cu bombă și amânarea unor procese de judecată”, transmite IPN. Reforma justiției prevede măsuri destul de radicale, sunt o serie de evaluări extraordinare pentru judecători și procurori și de asta apare o anumită rezistență la schimbare, care se manifestă pe diferite căi, a declarat Ilie Chirtoacă, directorul programului Integritate și Anticorupție al Centrului de Resurse Juridice din Moldova într-un interviu pentru IPN. Referindu-se la „sabotorii din cadrul sistemului” despre care a vorbit președintele Maia Sandu la recentul forum pentru reformarea justiției și lupta anticorupție, Chirtoacă a afirmat că din punctul lui de vedere, există o legătură între alertele cu bombă și amânarea unor procese de judecată. Reforma, chiar dacă e la început, creează unele incomodități celor care au controlat sistemul de justiție, astfel că apare această rezistență din interior, e de părere Ilie Chirtoacă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău