Contractul de colaborare dintre compania de stat Energocom și Bulgartransgaz oferă R. Moldova posibilitatea de a importa gaze naturale din alte țări

  • 28 Octombrie 2022 14:37
Contractul de colaborare dintre compania de stat Energocom și Bulgartransgaz oferă R. Moldova posibilitatea de a importa gaze naturale din alte țări

Contractul de colaborare dintre compania de stat Energocom și Bulgartransgaz, semnat ieri la Chișinău, oferă Rep. Moldova posibilitatea de a importa gaze naturale din alte surse decât de la Gazprom, iar autoritățile discută deja pentru semnarea contractelor cu alte țări. R. Moldova ar putea importa gaze din Azerbaidjan, Turcia sau chiar din țări din Africa de Nord în condițiile în care sistemul de transport de gaze bulgar este conectat la mai multe rute internaționale printre care și Gazoductul Trans Adriatic (TAP) sau conducta Trans-Anatolian (TANAP)după cum a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Energocom, Victor Bânzari.

Semnarea contractului de colaborare cu furnizorul de gaze din Bulgaria deschide o serie de oportunități pentru Rep. Moldova. A creat posibilitatea de a procura resurse de pe piețe îndepărtate și a le transporta prin Bulgaria, prin gazoductul Iași-Ungheni către Rep. Moldova a explicat directorul Energocom, Victor Bânzari.

”Vom putea avea acces către gazul din Azerbaidjan, către gazul lichefiat din Grecia,  putem discuta și despre alte fluxuri care vin prin Turcia. Inclusiv gazul care merge spre Italia, poate poate fi transportat către Rep. Moldova. Oportunități sunt foarte multe. Totul depinde de unde găsim gazul și prețul acestuia. Nu avem hotar cu Bulgaria de aceea gazul poate veni doar prin România. Avem deja semnate contractele cu Operatorul de Sistem de Transport al României. La moment discutăm pentru a semna contractele cu alte țări” a menționat Victor Bînzari.

De asemenea, acest contract cu Bulgaria va oferi posibilitate inclusiv Gazpromului să livreze gaze Rep. Moldova în cazul în care transportul prin Ucraina nu va fi posibil.

”Turkish Stream, care leagă Rusia cu Turcia are o interconexiune cu Bulgartransgaz. Dacă vor fi întrerupte livrările de gaze prin Ucraina spre Rep. Moldova, dar Gazprom vrea să-și onoreze obligațiunile contractuale cu Chișinăul, ei pot transporta gazul prin Turkish Stream către Turcia, care ulterior ajunge în Bulgaria ”

În prezent, rezervele de gaze naturale cumpărate și stocate în depozitele din România și Ucraina au ajuns la aproape 100 de milioane metri cubi. Gazul este procurat din banii oferiți sub formă de împrumut de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și ajunge zilele acestea la un preț de aproximativ o mie de euro pentru o mie de metri cubi. 

În cazul în care Gazprom ar decide să sisteze complet livrările către Rep. Moldova, autoritățile vor putea activa tranșa de urgență din împrumutul acordat de BERD, spune directorul Energocom.

”Guvernul Rep. Moldova a semnat un acord de împrumut cu BERD-ul, în valoare de 300 de milioane de euro format din două părți. O sută de milioane pentru achiziție de gaz și stocare. Și a doua tranșă, în valoare de 200 de milioane de euro, o tranșă de urgență care va fi activată când livrările de la Gazprom vor fi stopate. Am procurat o cantitate de 100 de milioane de metri cubi din acest fonduri. Încercăm să mai achiziționăm volume, pentru că în prezent prețurile la bursă sunt joase, pentru a avea o rezervă suficientă pentru a trece această iarnă cu bine ”, a spus Bînzari.

Amintim că Gazprom a redus de la 1 octombrie cu o treime livrările de gaze naturale către Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău