Contrabandă cu URANIU. Noi detalii

  • 09 Decembrie 2014 15:23
Contrabandă cu URANIU. Noi detalii

Șapte persoane, membri ai unei grupări criminale, cu vârste cuprinse între 32 și 75 de ani, au fost reținute, fiind suspectate de contrabandă cu uraniu.

Potrivit datelor Inspectoratului General de Poliție, uraniul, în valoare de 1 milion 600 de mii de euro a fost adus în Republica Moldova din Federația Rusă, prin contrabandă, cu trenul. 

Investigațiile asupra acestui caz au început încă în luna ianuarie. În grupul format din 11 persoane a fost infiltrat un polițist sub acoperire, pentru a acumula probele necesare. Cu suportul Biroului Federal de Investigații din Statele Unite, a fost cumpărată o mostră de material de 5 grame, cu 15 000 de dolari, inițial fiind solicitată de către suspecți suma de 30 000 de euro. În urma analizelor, substanța s-a dovedit a fi uraniu 238 cu amestec de uraniu 235.

Astfel în urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, locuitori ai municipiului Chișinău, orașelor  Orhei și Edineț, polițiștii au confiscat 200 de grame de uraniu și un kilogram de mercur, estimate la 1 milion 600 de mii de euro, dar și un kilogram de material solid neidentificat, care emană emisii radioactive.

Potrivit șefului Inspectoratului General de poliție, Ion Bodrug, reținuții sunt persoane care au cunoștințe speciale în domeniul substanțelor radioactive, dar care nu sunt militari de profesie și care ar fi putut folosi uraniul la confecționarea unei așa zise bombe ”murdare”.

”Aveau cunoștințe în domeniul dat, au avut tangențe în trecut cu materialele radioactive, avînd legături anumite și cu alte persoane. Acest uraniu putea fi folosit la producerea așa numitelor ”bombe murdare”, bombe care la momentul exploziei contaminează radioactiv totul în jur”, a declarat Ion Bodrug.

Procurorul Vladimir Moșneaga, cel care instrumentează cazul, a menționat că uraniul a ajuns în Republica Moldova, prin contrabandă, cu trenul din Federația Rusă. Era ambalat într-o caserolă artizanală,  confecționată special pentru a diminua emanațiile radioactive. Suspecții și-au recunoscut vina, colaborează cu organele de urmărire penală și se află în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.

”Substanța a fost introdusă pe teritoriul R.Moldova din Federația Rusă, pe cale de contrabandă, prin intermediul căii ferate, într-o cutie special adaptată. Persoanele care au fost implicate și care sunt identificate și-au recunoscut integral vina. Asupra lor a fost aplicată o măsură preventivă sub formă de arest pe un termen de 30 de zile”, a declarat Vladimir Moșneaga.

Vladimir Moșneaga a mai spus ca în prezent poliția colaborează cu colegi din Ucraina și Rusia pentru a-i identifica și a-i reține și pe ceilalți mebri ai grupării implicate în contrabanda cu uraniu.

Amintim că la sfârșitul lui iunie 2011, în centrul capitalei, au fost reținute alte cinci persoane bănuite de contrabandă cu substanțe radioactive. Acestea intenționau să vândă un kilogram de uraniu contra sumei de 32 de milioane de euro. Două dintre ele au fost condamnate la 3 și 5 ani de detenție.  

Potrivit șefului Inspectoratului General de Poliție, Ion Bodrug,  uraniul, în valoare de 1 milion 600 de mii de euro pe piața neagră, a fost adus în Republica Moldova din Federația Rusă, prin contrabandă, cu trenul.

Investigațiile asupra acestui caz au început încă în luna ianuarie. În grupul format din 11 persoane a fost infiltrat un polițist sub acoperire, pentru acumularea probelor necesare și ulterior, reținerea suspecților. Cu suportul Biroului Federal de Investigații al SUA, a fost achiziționată o mostră de material de 5 grame, contra unui avans de 15 mii de dolari, inițial fiind solicitată de către suspecți suma de 30 de mii de euro. În urma analizelor, substanța s-a dovedit a fi uraniu 238 cu amestec de uraniu 235.

Astfel în urma perchezițiilor efectuate la domiciliile suspecților, locuitori ai municipiului Chișinău, orașelor Orhei și Edineț, polițiștii au confiscat 200 de grame de uraniu și un kilogram de mercur, estimate pe piața neagră la 1 milion 600 de mii de euro, dar și un kilogram de material solid neidentificat, care emană emisii radioactive.

Suspecții, care și-au recunoscut vina, se află în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.
Ion Bodrug a mai spus ca în prezent poliția colaborează cu reprezentanți ai organelor de drept din Ucraina și Rusia pentru a identifica și ceilalți membri ai grupării implicate în contrabanda cu uraniu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău