ANTICORUPTIE | Mafia contrabandei cu țigări

  • 10 Noiembrie 2020 10:14
ANTICORUPTIE | Mafia contrabandei cu țigări

Două companii din regiunea transnistreană – Almavis și Tabimport – sunt cele mai mari importatoare de țigări din R.Moldova. Cele două firme deschise recent au importat aproape aceeași cantitate în Republica Moldova precum marii jucători de pe piața mondială a produselor de tutun – Philip Morris, Japan Tobacco International sau British American Tabacco, scrie anticoruptie.md

Numai în primele nouă luni ale anului 2020, ianuarie–septembrie, au fost aduse în Moldova peste 3,3 miliarde de țigări, echivalentul a 165 de milioane de pachete de țigarete, conform datelor oferite reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) de către Serviciul Vamal.

Chișinăul închide ochii la această schemă, deși importurile uriașe depășesc de trei ori cererea de piață din Transnistria (Legitimate Market Demand) de 500 de milioane de pachete anual. 

Dacă ar fi să raportăm cantitatea de țigări importată în stânga Nistrului la numărul de locuitori (470.000), unei persoane i-ar reveni câte 155 de pachete doar în aceste prime nouă luni ale anului în curs. 

În condițiile în care, în medie, un tir are o capacitate de peste 1.000 de cutii cu țigări (50 de cartușe a câte 10 pachete fiecare), în Moldova au intrat peste 330 de tiruri în perioada indicată. Astfel, valoarea totală a țigărilor importate în anul curent este de aproape 50 de milioane de dolari, având în vedere că un tir de țigări costă în medie 150.000 de dolari.

Din totalul de 3,3 miliarde de țigarete aduse în R.Moldova, circa 1,45 miliarde, echivalentul a 145 de tiruri, au mers numai în regiunea transnistreană. Valoarea acestor transporturi se ridică la circa 22 de milioane de dolari. 

Cele două firme, la fel ca toți agenții economici din stânga Nistrului, sunt scutite de taxa pentru dreptul de import și export și, în plus, de taxa pentru poluare. De asemenea, Almavis și Tabimport ignoră legislația vamală a Republicii Moldova, care prevede importul în Transnistria doar a cantităților necesare pentru asigurarea consumului intern.

Cele 72,5 de milioane de pachete țigări, echivalentul a 145 de tiruri, importate în primele nouă luni în regiunea transnistreană, ridică suspiciuni rezonabile privind desfășurarea unor activități de contrabandă și evaziune fiscală din partea celor două firme. Odată aduse țigările în Transnistria, fără a fi declarate, o parte infimă se păstrează pentru consum local, iar cea mai mare parte este introdusă prin contrabandă în R.Moldova, Ucraina, România, Polonia și alte state ale UE. 

De fapt, Almavis și Tabimport sunt succesoarele unei largi scheme de contrabandă de țigări, aplicată de holding-ul transnistrean Sheriff în 2012–2014, documentată într-o amplă operațiune la nivel european de către Europol – „Rețeaua de Est a gulerelor albe”. 

Mai multe detalii pe anticoruptie.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău