Contrabanda, aproape jumătate din comerțul R.Moldova. Cât au confiscat autoritățile în ultimii ani

  • 13 Iulie 2017 12:25
Contrabanda, aproape jumătate din comerțul R.Moldova. Cât au confiscat autoritățile în ultimii ani

În Republica Moldova, contrabanda este evaluată la 270 de milioane de dolari, ceea ce constituie aproape jumătate din valoarea comerțului țării. Datele sunt prezentate în Raportul de evaluare națională a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului al Republicii Moldova.

Valoarea mărfurilor de contrabandă confiscate variază între 83,4 milioane de lei, în 2011, și 59,75 milioane de lei în 2015, scrie bizlaw.md.

Autorii Raportului mai remarcă că, în anul 2013, s-a înregistrat o creștere semnificativă a valorii mărfurilor, în comparație cu anii precedenți, în pofida faptului că numărul de cauze penale a fost mai mic. Au fost mai puține cauze penale, dar cu capturi mai valoroase. În 2015, s-a înregistrat, însă, o majorare, de circa 2 ori, a valorii mărfurilor de contrabandă (59,75 milioane lei), comparativ cu 2014, înregistrându-se practic același număr de cauze penale – aproximativ 120.

Conform datelor statistice, pentru perioada 2011-2015, evoluția cauzelor penale intentate de Serviciul Vamal este reprezentată în felul următor:

  • din 2011 până în 2013 se observă o scădere a numărului de cauze penale cu 25%, adică cu 24 de cauze;
  • din 2013 până în 2015 – o creștere cu 66%, adică cu 49 de cauze penale.

Fenomenul contrabandei în Republica Moldova este generat de riscuri precum:

  • traficul ilicit de droguri;
  • contrabanda cu țigări și produse de tutungerie;
  • traficul ilicit de medicamente și produse medicamentoase;
  • traficul ilicit de valută;
  • teritoriul necontrolat de organele constituționale a Republicii Moldova (regiunea transnistreană);
  • declararea neautentică sau nedeclararea mărfurilor de către persoanele juridice și fizice de rea-credință, prin eludarea controlului vamal;
  • diminuarea valorii în vamă a mărfurilor prin folosirea zonelor off-shore.

Astfel, țara noastră se află pe locul 65 din 91 de state privind piața neagră. Conform raportului Organizației Mondiale Vamale, efectuat în 2012, Tunisia, Federația Rusă și Moldova sunt în topul țărilor de origine a contrabandei.

Contrabanda, în conformitate cu art. 248 din Codul penal, reprezintă trecerea peste frontiera vamală a Republicii Moldova a mărfurilor, obiectelor, substanțelor narcotice, psihotrope, cu efecte puternice, toxice, otrăvitoare, radioactive și explozive, a armamentului, a dispozitivelor explozive, a munițiilor și a altor valori în proporții mari, evitând controlul vamal ori tăinuindu-le de el, prin ascundere în locuri special pregătite sau adaptate în acest scop, ori cu folosirea frauduloasă a documentelor sau a mijloacelor de identificare vamală, ori prin nedeclarare sau declarare neautentică în documentele vamale sau în alte documente de trecere a frontierei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău