Continuă criza energetică din Europa. Cererea pentru gaze naturale a industriei europene începe să scadă din cauza majorării prețurilor

  • 12 Octombrie 2021 12:20
Continuă criza energetică din Europa. Cererea pentru gaze naturale a industriei europene începe să scadă din cauza majorării prețurilor

Sectorul industrial european a început să reducă cererea pentru gaze naturale, după ce prețurile record au făcut combustibilul prohibitiv pentru mulți consumatori, transmite Bloomberg.

Consumul mediu în octombrie este cu 12% sub nivelul de dinaintea pandemiei, conform datelor firmei de consultanță Engie EnergyScan. Deja consumul de gaz a început să scadă din septembrie, fiind cu 5% mai scăzut față de nivelul din 2019, transmite digi24.ro.

„Începem să vedem tendința de distrugere a cererii în sectorul industrial european. Germania, Olanda și Marea Britanie înregistrează cele mai semnificative scăderi până acum, dar trebuie să așteptăm câteva săptămâni să vedem dacă tendința este confirmată, mai ales că cererea de gaze pentru încălzire va crește”, susține Julien Hoarau, șef la Engie EnergyScan.

Unele companii mari consumatoare de energie au închis temporar operațiunile deoarece a devenit prea scumpă derularea operațiunilor. Criza i-a adus la faliment pe unii furnizori de energie și afectează semnificativ buzunarele consumatorilor din Europa, transmite Agerpres. 

„Prețurile ridicate ale gazelor încetinesc redresarea economiei europene deoarece utilizatorii industriali sunt deja afectați de majorare”, a apreciat Hoarau.

Prețurile europene de referință la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia și întreruperilor.

Creșterea prețurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani și este puțin probabil ca situația să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:4,63 m/s
Thu
13
Fri
17
Sat
20
Sun
16
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău