Continentul african se rupe în două și ar putea forma un nou ocean

  • 10 Martie 2023 11:07
Continentul african se rupe în două și ar putea forma un nou ocean

Africa se desparte în două continente încet, dar sigur. Ca orice altceva în geologie, acesta este un proces extrem de lung, care va dura milioane de ani, dar va duce în cele din urmă la o parte din Africa de Est ruptă de restul continentului, rezultând probabil la apariția unui nou ocean între cele două mase de uscat, scrie descopera.ro.

Faptul că Africa se desparte în două continente este asociat cu Riftul Est-African (EARS), una dintre cele mai mari rupturi din lume care se întinde în jos pe mii de kilometri prin mai multe țări din Africa, cum ar fi Etiopia, Kenya, Republica Democrată Congo, Uganda, Rwanda, Burundi, Zambia, Tanzania, Malawi și Mozambic.

Acest sistem de ruptură înseamnă că placa africană se împarte în două plăci, placa somaleză, mai mică, și placa nubiană, mai mare, care se îndepărtează una de cealaltă cu un ritm foarte lent de doar câțiva milimetri pe an, conform unui studiu din 2004.

Africa se desparte în două continente

În 2018, vestea că a apărut o fisură în Kenya a devenit virală, mulți susținând că aceasta este o dovadă că Africa s-a rupt în două sub ochii noștri. În timp ce această scenă uimitoare era legată de EARS, este un pic înșelător să o prezinți ca o dovadă vie a marii despărțiri a Africii, scrie IFL Science.

După cum a scris IFL Science la acea vreme, aceea a fost probabil doar o expresie foarte localizată a activității regulate de rifting a văii. EARS se află în procesul actual de aproximativ 25 de milioane de ani, iar crăpătura din Kenya a fost o dovadă indirectă a ceea ce se întâmplă pe continent.

Cu toate acestea, în alte 5 până la 10 milioane de ani, schimbările în EARS ar putea duce la o lume cu aspect drastic diferit. În acest interval de timp, este posibil să vedem o nouă formă de ocean între placa somaleză și cea nubiană. Marele continent Africa își va pierde umărul estic și o mare vastă va despărți Africa de Est.

Continentele în forma în care le cunoaștem sunt relativ noi

Oricât de ciudat ar părea, merită să amintim că suprafața Pământului este într-o stare constantă de flux; doar că acest proces este atât de lent încât oamenii nu îl pot percepe.

Înfățișarea lumii așa cum o cunoaștem este relativ nouă. Pământul și apele pe care le vedem astăzi, din Eurasia, Americi, Africa, Antarctica și Oceania, sunt produsul unor plăci tectonice vaste care se unesc ca un puzzle. Foarte încet, însă, aceste piese de puzzle se mișcă, la o scară de timp de milioane de ani.

Vor mai exista oameni atunci când Africa se va despărți?

Gândiți-vă la ce s-a întâmplat cu Pământul acum aproximativ 138 de milioane de ani, când America de Sud și Africa s-au despărțit. Dacă priviți la coasta de vest a Africii și la coasta de est a Americii de Sud, veți observa că se potrivesc ca două piese de puzzle, evidențiind frumos modul în care aceste continente au fost cândva unite într-unul singur.

Despărțirea Africii de Est va fi doar o altă pagină din această uriașă carte de povești geologice. Cine știe dacă umanitatea va fi prin preajmă pentru a vedea vreuna dintre aceste schimbări?

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,74
Cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău