Contextul de prezentare a diferitor candidați denotă partizanatul unor portaluri, raport

  • 28 Octombrie 2020 17:04
Contextul de prezentare a diferitor candidați denotă partizanatul unor portaluri, raport

Cei șase candidați și cele două candidate la funcția de președinte au apărut în calitate de protagoniști și protagoniste ale materialelor cu caracter electoral în proporții diferite. În materialele difuzate de 12 portaluri monitorizate, candidatul independent Igor Dodon, susținut de PSRM, a fost protagonistul celor mai multe materiale, iar candidatul PUN Octavian Țîcu – al celor mai puține, de aproape cinci ori mai rar decât Igor Dodon. Frecvența articolelor, volumul acestora și analiza contextului de prezentare a diferitor candidați confirmă caracterul partizan al unor portaluri, politica editorială a cărora este îndreptată nu spre informarea obiectivă a publicului despre alegeri și candidați, ci spre promovarea unora dintre aceștia și discreditarea altora. Constatările se conțin în al patrulea raport de monitorizare a presei online în perioada și campania electorală pentru alegerile prezidențiale, realizat de Asociația Presei Independente în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv API, Petru Macovei, a declarat că în perioada 18-24 octombrie, în materialele celor 12 portaluri, Igor Dodon a fost și cel mai des citat în calitate de sursă, iar cel mai rar a fost citat candidatul PLDM, Tudor Deliu. Materialele publicate au fost în continuare puternic disproporționate din punct de vedere al genului, în favoarea bărbaților. Cel mai bun raport de gen al surselor a fost înregistrat de portalurile Newmaker.md și Realitatea.md – la o sursă de gen feminin citată în materialele relevante au revenit patru surse de gen masculin. Cel mai nefavorabil raport de gen a fost pe portalul Actualitati.md – 19:1 în favoarea bărbaților.

 

Portalurile Actualitati.md, Aif.md și Kp.md au avut un comportament editorial asemănător, cu elemente pronunțate de părtinire, favorizându-l și promovându-l accentuat pe Igor Dodon. Candidata PAS, Maia Sandu, a continuat să fie defavorizată de cele trei publicații, dar mai puțin agresiv față de perioadele anterioare de raport.

Portalurile Noi.md, Sputnik.md și Vedomosti.md l-au favorizat în continuare pe Igor Dodon prin tonalitatea reflectării și prezentarea în context pozitiv. În același timp, Maia Sandu, dar și Renato Usatîi, candidatul PPPN, au apărut cel mai des în contexte defavorizante.

Portalul Gagauzinfo.md a continuat să acorde puțină atenție campaniei electorale, iar știrile s-au referit la procesul electoral în general și la domeniul politic. Unimedia.info a mediatizat procesul electoral și activitățile candidaților și candidatelor, plasându-i cel mai des în contexte favorizante pe Igor Dodon și pe Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma DA, dar și pe Violeta Ivanov, candidata Partidul Șor.

Alte două portaluri, Agora.md și Newsmaker.md, au avut o politică editorială relativ echilibrată, autorii materialelor fiind, în general, nepărtinitori, iar candidații și candidatele au fost prezentați și prezentate de cele mai multe ori în context neutru, dar și pozitiv sau negativ, însă fără o tendință clară de favorizare sau defavorizare. Newsmaker.md a avut cel mai echilibrat comportament editorial în perioada vizată.

Realitatea.md a mediatizat toți candidații și candidatele atât neutru, cât și pozitiv sau negativ. Candidatul Igor Dodon a apărut de cele mai multe ori în context defavorizant. În materialele publicate de Timpul.md, Igor Dodon a apărut cel mai des într-un context care nu l-a favorizat.

Secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, Elena Prohnițchi, a declarat că exercițiul de monitorizare, realizat de API, face parte dintr-un efort mai larg de observare a alegerilor prezidențiale din acest an, desfășurată în cadrul Coaliției. Potrivit ei, încă începând cu anul 2005, organizațiile membre ale Coaliției au monitorizat în continuu procesele electorale, reacționând la toate neregulile care duc la încălcarea drepturilor și libertăților politice ale cetățenilor și a standardelor electorale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău