Contestații depuse privind selectarea candidaților la funcția de procuror general și reacția ministrului Justiției. Expert: Instanța ar putea suspenda procedura

  • 20 Noiembrie 2019 13:40
Contestații depuse privind selectarea candidaților la funcția de procuror general și reacția ministrului Justiției. Expert: Instanța ar putea suspenda procedura

Consiliul Superior al Procurorilor a acceptat lista scurtă a Ministerului Justiției cu cei patru candidați la funcția de procuror general. Vladislav Gribincea, Alexandr Stoianoglo, Oleg Crâșmaru și Veaceslav Soltan vor fi intervievați de CSP săptămâna viitoare. Candidații trebuie să prezinte certificate de integritate de la ANI și CNA, certificate privind factorii de risc la adresa securității naționale de la SIS și certificate medicale.

Concursul pentru funcția de procuror general continuă indiferent de faptul că au fost înregistrate 4 contestații la secretariatul comisiei de la Ministerul Justiției, iar legea procuraturii se află pe masa judecătorilor constituționali care așteaptă opinia Comisiei de la Veneția. Unul din participanții la concurs, Eduard Bulat a sesizat ministerul și ANI privind existența unui conflict de interese. Dacă vor fi găsite încălcări, acesta se poate adresa în instanță. Angela Motuzoc, președinta  CSP:

„Sunt 4 contestații depuse, 2 din cauza neadmiterii la concurs, acestea sunt ale lui Artur Lupașcu și Octavian Bodareu, și alte 2 contestații ce țin de hotărârea care a fost adoptată, ale lui Eduard Bulat și Serghei Perju”, a spus Angela Motuzoc.

Ministerul Justiției a expediat CSP-ului o scrisoare prin care confirmă faptul că rezultatele evaluării comisiei de selecție nu au fost anulate. Noul ministru, Fadei Nagacevschi, susține că procesul de desemnare a procurorului general poate merge înainte atât timp cât nu există decizia unei instanțe privind contestațiile depuse.

„La moment, nu există niciun act pronunțat de către instanța de judecată sau altă autoritate competentă care ar fi suspendat rezultatele concursului de la etapa de preselecție, de la Ministerul Justiției”, a precizat Fadei Nagacevschi. 

Expertul Iulian Rusu de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, consideră că instanța de judecată ar putea suspenda concursul. Noua lege a procuraturii nu prevede clar dacă poate fi contestată doar procedura sau și obiectivitatea evaluării, spune Iulian Rusu.

„Contestațiile pot fi temei de suspendare a procedurii, normele din legea cu privire la procuratură nu trebuie privite în vid. Și atât timp cât aceste norme nu stabilesc expres că nu poți contesta decât pe procedură acțiunile sau inacțiunile comisiei, atunci aplici normele generale din codul administrativ”, a menționat Iulian Rusu. 

CSP se va întruni în ședință pe 28 noiembrie pentru a-i intervieva pe cei patru candidați. Potrivit regulamentului, interviurile cu aceștia vor fi înregistrate video și publicate ulterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
0,52
Ninsoare
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Mon
2
Tue
0
Wed
-0
Thu
-0
Fri
1
Arhivă Radio Chișinău