Contestarea fostului președinte al Curții Constituționale, inadmisibilă

  • 20 Mai 2020 10:30
Contestarea fostului președinte al Curții Constituționale, inadmisibilă

Cererea judecătorului constituțional, Vladimir Țurcan, privind revizuirea hotătârii prin care a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale, a fost declarată inadmisibilă. Inadmisibilă a fost declarată și cererea prin care Vladimir Țurcan a solicitat revizuirea hotărârii prin care Domnica Manole a fost aleasă președintă a Curții. O hotărâre în acest se a fost emis de Curtea Constituțională, transmite IPN.

Potrivit hotărârii, calitatea de președinte al Curții Constituționale nu este un drept garantat de statutul de judecător constituțional. Această funcție reprezintă un „mandat” încredințat de plenul Curții Constituționale, care poate fi revocat, respectându-se aceeași procedură în care a fost acordat.

Curtea reține că menținerea sau destituirea unui președinte din funcție ține de caracterul suveran al plenului Curții, care hotărăște prin prisma intereselor statului, oferind o interpretare de drept constituțional. Curtea Constituțională este singura autoritate competentă să se pronunțe în mod definitiv cu privire la un aspect care ține de Constituție și care vizează direct funcționarea Curții și raporturile ei cu autoritățile statului, fiind exceptată de la orice cenzură din partea unei autorități publice care aplică și interpretează norme inferioare Constituției.

În hotărârea sa, Curtea face referire la argumentele care stau la baza destituirii. Și anume la discuția lui Vladimir Țurcan cu președintele Igor Dodon. „ Participând la ședința plenară, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a confirmat declarațiile publice și a susținut în mod repetat că discuția cu șeful statului a fost una pur informativă și nu s-a vorbit despre cine și cum a votat în deliberări. De asemenea, președintele Curții a menționat că la întâlnirile pe care le-a avut cu șeful statului nu a discutat niciodată despre activitatea jurisdicțională a Curții Constituționale. Curtea a concluzionat că afirmațiile șefului statului au fost făcute în cunoștință de cauză și deținând informația corespunzătoare.

Curtea a constatat că judecătorul Vladimir Țurcan s-a comportat într-un mod care nu exclude influența din afară asupra sa, precum nici nu a asigurat păstrarea secretului voturilor exprimate. În urma dezbaterilor pe marginea declarațiilor publice ale președintelui țării și ale președintelui CC privind discuțiile telefonice din 9 aprilie 2020, precum și a propunerii înaintate de exprimare a votului de neîncredere de către judecătorul Nicolae Roșca, judecătorii Curții l-au destituit, prin vot secret, cu majoritate de voturi, pe Vladimir Țurcan din funcția de președinte al Curții.

Fostul deputat al Partidului Socialiștilor, Vladimir Țurcan, desemnat judecător constituțional de către Parlament, a fost ales, pe 19 august, în calitate de președinte al Curții Constituționale. Într-o hotărâre publicată pe 23 aprilie pe pagina electronică a Curții se anunța că Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții ca urmare a exprimării votului de neîncredere. Potrivit unei alte hotărâri, Domnica Manole a fost aleasă, prin vot secret, în calitate de președintă a Curții, pe un termen de trei ani, cu majoritate de voturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău