Consumul stimulat de creșterea salariiilor, factorul principal de creștere economică
-
27 Octombrie 10:42
Banca Mondială anticipează că economia Republicii Moldova va crește cu 2,8% în 2024, susținută de creșterea salariilor reale determinată de o inflație mai scăzută, rate ale dobânzilor favorabile și un impuls fiscal pozitiv.
Potrivit economiștilor de la Banca Mondială, deși remiterile reale de bani de peste hotare au scăzut, consumul privat este de așteptat să rămână un motor cheie al creșterii economice, susținut de o îmbunătățire treptată a activității de investiții, scrie mold-street.com.
Sectorul industrial poate contribui mai mult la creșterea economică
Se prognozează și o creștere a importurilor, în timp ce exporturile se confruntă cu o cerere externă slabă, ceea ce va conduce la o contribuție negativă a exporturilor nete din acest an. Pe partea ofertei, creșterea va fi susținută de comerțul intern, pe măsură ce veniturile disponibile vor crește și de o performanță mai puternică a sectorului TIC.
De asemenea, se așteaptă ca sectorul industrial să contribuie mai mult la creșterea economică, deși cererea externă rămâne sub nivelul de dinainte de 2021, ceea ce îi poate limita întregul potențial. Potrivit economistului Marcel Chistruga, industria moldovenească va reveni la nivelul de până la război abia in 2025.
În ciuda recoltei bogate raportate în prima jumătate a anului, se preconizează că creșterea sectorului agricol va fi modestă din cauza secetei din vară, constată economiștii Băncii Mondiale, care insă văd un potențial major de creștere, cu condiția unor investiții mai mari in acest sector și adaptarea lui la schimbările climatice.
Sectorul transporturilor va avea probabil un impact negativ asupra creșterii, pe măsură ce fluxurile comerciale către și dinspre Ucraina scad.
Reforme menite să încurajeze diversificarea economică și competitivitatea
Cât despre creșterea pe termen mediu aceasta ar urma să fie stimulată de reforme menite să încurajeze diversificarea economică și competitivitatea, aliniate la agenda de aderare la UE.
Astfel Banca Mondială estimează că economia Moldovei va crește cu 3,9% în 2025 și cu 4,5% în 2026. Creșterea economică va converge treptat către potențialul său, dar decalajul de producție (output gap) va rămâne negativ.
"În general, se așteaptă că veniturile reale disponibile vor continua să se îmbunătățească, iar politicile monetare și fiscale favorabile vor susține această creștere. În ceea ce privește cererea, consumul va fi principalul motor al cererii interne, în timp ce investițiile sunt de așteptat să câștige un impuls pozitiv mai pronunțat pe măsură ce legăturile cu UE se aprofundează și se îmbunătățește sentimentul investițional regional și intern", susțin economiștii Băncii Mondiale.
Pe partea ofertei, sectorul serviciilor se anticipează să devină principalul motor de creștere, cu evoluții marcante în sectorul TIC și o redresare treptată a sectorului financiar.
Se prevede că contribuția sectorului agricol la creștere va rămâne limitată pe termen mediu din cauza provocărilor de productivitate și a efectelor negative ale schimbărilor climatice. Sectorul industrial se va redresa treptat conform prognozelor, producția urmând să atingă nivelurile de dinainte de război în 2025, susținută de îmbunătățirea cererii externe și a sentimentului investițional regional.
Cu toate acestea, Moldova se confruntă cu o concurență intensă din cauza afluxului de mărfuri importate, având în vedere că îi lipsește autosuficiența în multe produse agricole și alimentare.