Consumul mondial de gaze a înregistrat o scădere istorică de 1,6% în 2022

  • 01 Iunie 15:51
Consumul mondial de gaze a înregistrat o scădere istorică de 1,6% în 2022

Consumul global de gaze a scăzut cu un procent istoric de 1,6% în 2022, în urma războiului din Ucraina și a întreruperii livrărilor de gaze rusești către Europa, potrivit datelor preliminare ale Cedigaz, asociația internațională de informare în domeniul gazelor, citată de Le Figaro.

Consumul mondial de gaze a scăzut la 4.000 de miliarde de metri cubi „pe fondul unei crize energetice fără precedent și al unei inflații ridicate”, a subliniat Cedigaz, potrivit G4Media.

Potrivit asociației, este vorba de o scădere istorică, după o creștere record de 4,5% în 2021 și o scădere de 2% în 2020, un an special marcat de pandemia Covid-19. Dar 2022 va rămâne în istorie ca anul „celei mai grave crize a gazelor naturale și a energiei din istorie, din cauza invaziei rusești în Ucraina”, subliniază Cedigaz, care numără circa 100 de membri în 40 de țări.

„În special, în 2022 a avut loc cea mai mare scădere din istorie a consumului de gaze în UE, cu 13%, la 353 miliarde de metri cubi”, potrivit asociației. Scăderi semnificative au fost înregistrate și în țările CSI și Ucraina (-4,6%), precum și în Asia-Oceania (-1,6%), în contrast cu creșterile din America de Nord și Orientul Mijlociu.

Printre motivele scăderii consumului se numără: temperaturile blânde din această iarnă, care au redus „cererea de gaze din sectorul rezidențial-comercial” în emisfera nordică, precum și încetinirea economiei chineze și explozia prețului la gaze, care au frânat cererea din partea industriei și au dus la o mișcare de economisire a energiei.

În timp ce gazele rusești jucau un „rol predominant” în aprovizionarea cu energie a Europei, exporturile de gaze prin conducte către Europa „au scăzut la cel mai redus nivel de la mijlocul anilor 1980, ceea ce a dus la o pierdere de 77 de miliarde de metri cubi, echivalentul a 20% din consumul de gaze al UE în 2021”, precizează Cedigaz. În acest context, producția mondială de gaze naturale a rămas stabilă. „Pierderea bruscă a vânzărilor de gaze rusești a fost compensată de o creștere puternică a producției în Statele Unite (+41 miliarde de m3), datorită „unei accelerări rapide a livrărilor de GNL” (gaz natural lichefiat).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:3,6 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
23
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău