Consumatorii vulnerabili vor beneficia de vouchere ca să-și schimbe echipamentele casnice cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic

  • 18 Octombrie 2023 14:07
Consumatorii vulnerabili vor beneficia de vouchere ca să-și schimbe echipamentele casnice cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic

Guvernul își propune să sporească protecția familiilor cu venituri mici, securitatea și eficiența energetică prin includerea în Planul național de acțiuni pentru atenuarea crizei energetice a componentelor care prevăd Programele EcoVoucher și Casa verde, transmite Radio Chișinău.

Astfel, consumatorii vulnerabili vor beneficia de vouchere ca să-și schimbe echipamentele casnice cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic.     

Totodată, planul prevede obligarea companiilor din domeniul gazelor naturale de a asigura stocurile de gaze pentru sezonul de încălzire 2023-2024. Stocurile de gaze la data de 1 noiembrie 2023 vor trebui să corespundă unui volum de 15% din consumul anual de gaze, a declarat în cadrul ședinței Guvernului, Ministrul energiei, Victor Parlicov:

Planul se completează cu câteva elemente. În primul rând să putem desfășura acest program de vouchere pentru consumatorii vulnerabili ca să-și schimbe echipamentele casnice cu unele mai eficiente din punct de vedere energetic - este vorba de un proiect finanțat de UE prin intermediul PNUD. Totodată, este vorba despre transpunerea unei obligații la nivel European de crearea stocurilor de securitate pentru țările care nu au depozite de gaze, să stocheze 15% din consumul anual de gaze până la 1 noiembrie. Noi deja stocăm cu mult mai mult, dar oricum transpunem această legislație, inclusiv creăm un mecanism și ne asigurăm că aceste stocuri  pentru toată țara sunt plasate într-un mod nediscriminatoriu pe piață, pentru ca toți să poată beneficia de ele. Aprobarea modificărilor acestui plan de măsuri reprezintă o precondiție pentru debursarea suportului bugetar din partea UE în valoare de 105 milioane de lei - precondiția este îndeplinită. Noi suntem gata cu acest plan de măsuri de mai multe zile, iar acum vrem să fie aprobat” a spus Victor Parlicov.

Potrivit Guvernului, prin completările efectuate este asigurată continuitatea și operaționalitatea Fondului pentru Reducerea Vulnerabilității Energetice, fiind îmbunătățit mecanismul de acordare a compensațiilor, astfel ca suportul să fie direcționat către consumatorii cei mai afectați de creșterea prețurilor.   


Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău