Consumatorii vor plăti pentru apa consumată, fără pierderile pe rețele – proiect Platforma DA

  • 25 Noiembrie 2020 12:57
Consumatorii vor plăti pentru apa consumată, fără pierderile pe rețele – proiect Platforma DA

Deputații Partidului Platforma DA au prezentat un proiect de lege care, potrivit lor, vine cu recomandări, astfel încât consumatorii să plătească volumul de apă consumat efectiv, fără a achita și pierderile pe rețele, transmite IPN.

Potrivit proiectului, furnizarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în blocurile locative urmează să se efectueze în baza contractelor încheiate între operator și fiecare proprietar sau locatar de apartament al blocului locativ în parte. În blocurile locative și cămine, în care grupul sanitar este prevăzut pentru uzul comun al locatarilor de la etajul respectiv, contractul urmează să fie încheiat cu gestionarul fondului locativ sau, în lipsa gestionarului, cu persoana desemnată de locatari, ținând cont de necesitățile tuturor locatarilor din asemenea blocuri.

Proiectul mai prevede că facturarea serviciului se va efectua în baza datelor contoarelor individuale instalate în apartamente (sau în afara acestora) și a tarifelor aprobate. În blocurile locative și cămine în care grupul sanitar este prevăzut pentru uz comun al locatarilor de la etajul respectiv, facturarea serviciului se va efectua în baza tarifelor aprobate și a volumului de apă înregistrat de contorul comun instalat la branșamentul blocului sau la fiecare etaj separat. Distribuirea pe apartamente a volumului de apă înregistrat de contorul comun de la branșamentul blocului locativ sau de la fiecare etaj separat se efectuează de către administratorul blocurilor respective, fie de către persoana desemnată de locatari.

Se va interzice includerea în facturile consumatorilor a pierderilor de apă apărute în sistemul public de alimentare cu apă, cu excepția pierderilor tehnologice stabilite și aprobate.

În cazul blocurilor locative în care contractele de furnizare a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare sunt încheiate cu administratorul blocului locativ, operatorul urmează să asigure încheierea contractelor în parte cu fiecare proprietar sau locatar de apartament al blocurilor locative, până pe 1 septembrie 2023.

Autorul proiectului, deputatul Vasile Năstase, precizează că modificările propuse vor asigura respectarea drepturilor consumatorilor (persoane fizice) și vor diminua eventualele abuzuri ale administratorilor blocurilor locative, care, în anumite cazuri, includ în factura pentru plata serviciilor de apă și canalizare pierderi de până la 53%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău