Consumatorii casnici din R. Moldova vor avea căldură în această iarnă, în pofida riscurilor de sistarea a livrărilor de gaze naturale din Federația Rusă, anunță Spânu

  • 02 August 2022 15:09
Consumatorii casnici din R. Moldova vor avea căldură în această iarnă, în pofida riscurilor de sistarea a livrărilor de gaze naturale din Federația Rusă, anunță Spânu

Consumatorii casnici din Republica Moldova vor avea căldură în această iarnă, în pofida riscurilor de sistarea a livrărilor de gaze naturale din Federația Rusă, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, în cadrul unei conferințe de presă privind acțiunile guvernării pentru pregătirea sezonului de încălzire.

Autoritățile susțin că există suficiente rezerve financiare pentru a putea face față unor situații extreme, precum ar fi stoparea livrării de gaze rusești. De asemenea, există și surse alternative de procurare a gazelor naturale. Între timp, Guvernul își propune o reducere voluntară de minim 15 la sută din consumul de gaze în Republica Moldova.

Potrivit vicepremierului Andrei Spânu, o bună alternativă a gazelor naturale o reprezintă păcură, care ar putea fi livrată de România. Estimările arată că Republica Moldova ar avea nevoie de 216 mii de tone de păcură pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2023.

Reprezentanții autorităților iau în calcul trei scenarii cu probabilități de limitare a gazelor naturale: în proporție de 35 la sută, 50 la sută sau sistarea integrală a gazelor naturale din Federația Rusă. În prezent, Republica Moldova are în stocuri 25 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Printre măsurile enunțate de autorități pentru perioada rece a anului sunt și conectarea întreprinderilor de stat  la sistemul de încălzire centralizat din Chișinău și Bălți, compensarea prețurilor la facturi, asigurarea procesului populației pentru procurarea lemnelor de foc, facilitarea importului de cărbune.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău