Consultările dintre SUA și Rusia în domeniul securității de la Geneva s-au încheiat

  • 10 Ianuarie 2022 18:49
Consultările dintre SUA și Rusia în domeniul securității de la Geneva s-au încheiat

SUA și Rusia au încheiat consultările în domeniul securității de la Geneva, a anunțat luni Departamentul de Stat american, relatează Reuters.

Ambele părți urmează să susțină briefing-uri pentru presă după negocierile în privința cărora Washingtonul a sperat că ar putea elimina pericolul unei noi invazii ruse în Ucraina fără a accepta vreuna dintre solicitările în domeniul securității ale Rusiei, transmite Agerpres.

Șefa delegației americane, Wendy Sherman, secretar-adjunct în Departamentul de Stat, a transmis înaintea consultărilor că ''Statele Unite vor asculta preocupările Rusiei și le vom împărtăși pe ale noastre''. La rândul său, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov, care conduce delegația rusă, a declarat că Moscova are ''nevoie de garanții legale că NATO nu se va extinde și că va elimina tot ceea ce alianța a creat începând din 1997''.

Occidentul susține că Moscova ar putea lansa o incursiune pe teritoriul ucrainean de tipul celei din 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula Crimeea și a început să sprijine separatiștii din estul Ucrainei, ceea ce a dus la degradarea accelerată a relațiilor dintre cele două țări.

Moscova respinge afirmația că ar pregăti o invadare a Ucrainei și la rândul său acuză Kievul că a deplasat trupe înspre regiunea Donbas, care se află sub controlul separatiștilor pro-ruși.

Rusia își simte amenințată securitatea de activitatea NATO în estul continentului european, președintele Vladimir Putin cerând ca NATO să garanteze că nu se va extinde către est, prin includerea Ucrainei în organizație, și că își va restrânge activitățile în Europa de Est. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău