Consultări publice în Comsia juridică a Parlamentului privind reevenirea la sistemul de vot proporțional. Pe ce s-au axat discuțiile

  • 17 Iulie 2019 17:33
Consultări publice în Comsia juridică a Parlamentului privind reevenirea la sistemul de vot proporțional. Pe ce s-au axat discuțiile

Comisia juridică a Parlamentului de la Chișinău a organizat astăzi primele consultări publice pe marginea proiectului de modificare a Codului electoral care prevede inclusiv anularea controversatului sistem mixt de vot, aplicat la alegerile parlamentare din luna februarie. Documentul mai prevede și schimbarea modalității de finanțare a campaniilor electorale, precum și organizarea alegerilor în afara Republicii Moldova. 

Noua majoritate parlamentară de la Chișinău a votat la 11 iunie un proiect de lege care prevede anularea sistemului mixt de vot, adoptat acum doi ani și implementat în premieră la alegerile parlamentare din 24 februarie. Pe lângă revenirea la sistemul proporțional documentul mai prevede și reducerea de câteva ori a sumei maxime pentru donațiile făcute partidelor politice în campania electorală, dar și posibilitatea ca cetățenii aflați peste hotare să poată finanța partidele.

Principalele discuții, la care nu au participat și reprezentanții fostei guvernări – Partidul Democrat, s-au axat însă pe organizarea alegerilor în afara țării, un alt subiect dezbătut în ultimii ani și posibilitatea ca acestea să fie organizate peste hotare două zile consecutiv.

De asemenea, în cadrul dezbaterilor a fost lansată și o propunere privind reducerea semnificativă a actualului prag electoral de accedere în Parlament, care este de 6%.

Amintim că sistemul mixt de vot a fost adoptat de fosta guvernare împreună cu Partidul Socialiștilor, decizie care a fost criticată de partenerii externi ai Republicii Moldova, inclusiv pentru că ar fi în contradicție cu recomandările Comisiei de la Veneția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14
Ploaie de scurtă durată
Umiditate:87 %
Vint:7,7 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Tue
16

Curs oficial BNM 29 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0936
USD 17.6277 -0.0665
RON 4.0060 -0.0184
UAH 0.6555 -0.0003
RUB 0.2486 -0.0011
Arhivă Radio Chișinău