Consultări la Geneva: SUA reafirmă că ușile NATO rămân deschise. Rusia cere Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări

  • 10 Ianuarie 2022 19:42
Consultări la Geneva: SUA reafirmă că ușile NATO rămân deschise. Rusia cere Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări

Adjuncta secretarului de stat american Wendy Sherman a declarat luni că SUA au reiterat, în cadrul consultărilor de luni cu Rusia privind arhitectura de securitate, avertismentele occidentale în privința unei eventuale invadări a Ucrainei, au fost ferme în respingerea propunerilor de securitate ale Rusiei care sunt inacceptabile și au transmis cu claritate că nu vor permite nimănui să pună capăt politicii ușilor deschise a NATO, în timp ce vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov a descris aceste consultări drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de compromisuri și a cerut Washingtonului să nu subestimeze riscul unei confruntări, relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Wendy Sherman a mai spus că SUA au avut discuții sincere și directe cu delegația rusă pe durata a aproape opt ore. Ea a precizat că a evocat împreună cu omologul său rus la Geneva eventuale limite reciproce pentru rachete și manevre militare în Europa.

Washingtonul a avertizat Moscova că "politica porților deschise" a NATO va continua în pofida solicitărilor ruse, a spus ea în cadrul unei teleconferințe cu jurnaliști. Ea a adăugat că i-a transmis lui Serghei Riabkov că SUA sunt dispuse să continue aceste convorbiri pe viitor.

Wendy Sherman a mai precizat că Rusia nu a dat niciun răspuns la cererea americană privind o "detensionare" a situației la frontiera ucraineană cu prilejul consultărilor de luni de la Geneva.

Adjuncta secretarului american de stat le-a explicat jurnaliștilor că Moscova poate angaja această detensionare "trimițând în cazărmi soldații" comasați la frontieră în aceste ultime săptămâni. Întrebată dacă omologul ei rus Serghei Riabkov a dat garanții în acest sens, ea a răspuns: "Nu cred că știm răspunsul la această întrebare".

Riabkov a descris discuțiile cu SUA privind arhitectura de securitate drept profesioniste, dar a estimat că este nevoie de un progres și de compromisuri.

Rusia este mulțumită de ''seriozitatea'' cu care Statele Unite au primit luni solicitările Rusiei privind garanțiile de securitate, a spus Riabkov la conferința de presă ulterioară consultărilor cu SUA, el asigurând că Rusia ''nu are intenția'' să atace Ucraina.

Moscova urmează să decidă asupra continuării discuțiilor cu SUA după întâlnirile prevăzute săptămâna aceasta cu NATO și în cadrul OSCE, a precizat oficialul rus.

El a apreciat că există o bază pentru o înțelegere între Rusia și SUA și că ''situația nu este disperată'', dar a transmis Washingtonului să nu ''subestimeze'' riscul unei confruntări. Riabkov a confirmat că discuțiile de la Geneva nu au adus progrese în problema excluderii Ucrainei dintr-o eventuală nouă extindere a NATO, excludere cerută insistent de Moscova.

Moscova a dezvăluit pe 17 decembrie propunerile transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA și celălalt NATO. Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, și încetarea oricărei activități militare a acestei Alianțe și a SUA în Europa de Est și în spațiul fost sovietic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Arhivă Radio Chișinău