Consultant politic de la București: Unirea României cu Republica Moldova este iminentă

  • 10 Octombrie 2017 12:13
Consultant politic de la București: Unirea României cu Republica Moldova este iminentă

Consultantul politic Cozmin Gușă este de părere că unirea României cu Republica Moldova este un act iminent, la fel de apropiat în prezent ca la începutul anilor ’90, scrie infoprut.ro.

„Astăzi, în ciuda pesimiștilor, unirea mi se pare un lucru foarte apropiat, chiar iminent. Această reașezare a lumilor, această disoluție a proiectului Uniunii Europene, care este limpede, oferă un context nou. Un proiect bilateral, încurajat de forțe emergente în zonă, de unire a României cu Republica Moldova, este la fel de apropiat azi ca la începutul anilor 90, când se luase aproape un fel de decizie geopolitică, inclusiv în congresul SUA și nu fusese contrazisă nici măcar de la Moscova”, a declarat duminică analistul în emisiunea „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV.

În viziunea lui Gușă, Unirea trebuie negociată cu omul politic care a confiscat întreaga Republică Moldovă: Vladimir Plahotniuc. De asemenea, analistul remarcă faptul că România iubește Republica Moldova, iar Republica Moldova iubește România, însă fără acțiune în acest sens, se stă „într-o horă ciudată”.

Dacă tot a luat acest stat în brațe și îl ține, înseamnă că, dacă se dorește unirea, pe axa Moscova-Washington, a României cu Republica Moldova, atunci se negociază cu Plahotniuc. Dacă se dorește altceva, tot cu Plahotniuc se va discuta deocamdată, pentru că nu este deranjat cu nimic (…). N-aș spune că situația Republicii Moldova este atât de sumbră. Da, e într-o stare de stat eșuat, dar dacă s-a identificat un om cu care se poate negocia un proiect de uniune… Dacă se dorește asta, eu cred că se dorește, important este să-l afirme și România, să nu se mai facă un joc individual, la nivel de șef de serviciu secret sau președinte. Asta se poate face dacă ne dorim un proiect geopolitic constructiv care să schimbe axele în regiunea noastră. Altfel, sigur, noi îi iubim pe moldoveni, ei ne iubesc pe noi… stăm într-o horă ciudată”, a conchis Cozmin Gușă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău