Construirea unei infrastructuri moderne de transport, comunicații și energie, de la Salonic până la Constanța, cu posibilitatea extinderii în Republica Moldova, va fi discutată în luna octombrie, la Varna

  • 22 August 2023 17:30
Construirea unei infrastructuri moderne de transport, comunicații și energie, de la Salonic până la Constanța, cu posibilitatea extinderii în Republica Moldova, va fi discutată în luna octombrie, la Varna

Aflați la Atena, premierul bulgar, Nikolai Denkov și prim-miniștrii României și Greciei, Marcel Ciolacu, respectiv Kyriakos Mitsotakis au stabilit ca pe 9 octombrie să se întâlnească la Varna. La întrevedere vor participa și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, transmite Rador, preluat de Radio Chișinău.

Tema principală a discuțiilor care se vor desfășura în octombrie va fi conectivitatea regională, mai exact, proiectul unui coridor de la Salonic prin Kavala, Alexandroupolis, Burgas și Varna până la Constanța, cu posibilitatea extinderii în Republica Moldova.

Ideea este de a construi pe acest traseu o infrastructură modernă de transport, comunicații și energie, care va activiza legăturile economice, dar și politice dintre țările implicate. Viitorul coridor va funcționa și mai eficient atunci când toate țările de-a lungul rutei vor deveni membre ale Spațiului Schengen, iar granițele dintre ele vor dispărea.

UE, Grecia, țările din Balcanii de Vest, Bulgaria, România și Republica Moldova susțin realizarea păcii durabile în Ucraina, pe baza planului de pace al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ideea a fost exprimată în cadrul cinei informale, găzduită, la Atena, de prim-ministrul Greciei.

Pe lângă liderii țărilor enumerate, la eveniment au mai participat președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Volodimir Zelenski. Charles Michel și Ursula von der Leyen au confirmat interesul UE pentru extinderea uniunii atât în "‹"‹Balcanii de Vest, cât și în Republica Moldova și Ucraina. Totuși, acest proces trebuie să se desfășoare concomitent cu reformele din aceste țări, au subliniat liderii europeni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău