Constituirea Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu ar eficientiza administrarea fondului locativ în Chișinău
-
01 Noiembrie 2017 17:56
Aproape jumătate dintre blocurile din Chișinău sunt administrate de întreprinderi municipale de gestionare a fondului locativ, aflate în procedură de insolvabilitate. Autoritățile municipale, dar și unii activiști civici consideră că proprietarii de locuințe ar trebui să constituie asociații pentru a-și gestiona mai bine blocurile în care locuiesc.
Autoritățile municipale și activiștii civici consideră că problemele ce țin de exploatarea și întreținerea blocului ar putea fi rezolvate mai ușor, dacă blocurile locative ar fi gestionate de asociațiile de coproprietari în condominiu. Aceasta înseamnă că proprietarii de locuințe urmează să se asocieze pentru a administra, a întreține și a exploata în comun complexul de bunuri imobiliare.
„Noi suntem pregătiți să transmitem blocurile în condominiu. Până nu există o asociație înregistrată nu putem să transmitem blocul de sine stătător. Trebuie să fie formată asociația, cel mai important este să fie procesul verbal al adunării generale a proprietarilor”, a declarat șeful Direcției de administrare a fondului locativ, Ghenadie Dubița.
În Capitală, de fapt, peste 70 la sută dintre blocurile din Capitală sunt gestionate de ÎMGFL-uri, spune expertul în acest domeniu Oleg Cernei. Potrivit expertului, blocurile care au fost construite în ultimii șapte ani sunt gestionate de asociații de coproprietari în condominiu.
„Condominiul este o totalitate de imobile care presupune subsolul, acoperiș, scara blocului, etajul tehnic, terenul aferent. Toate aceste litigii care apar în acum în oraș legate de curțile blocurilor locative, de construcțiile care creează multe conflicte între locatari și agenții economici, iată o dată cu transmiterea terenurilor aferente către asociațiile de coproprietari în condominiu dispar aceste litigii”, a declarat Oleg Cernei.
Formarea asociațiilor de proprietari i-ar ajuta pe locatari să-și protejeze drepturile, spune președintele Cooperativei de Construcție a Locuințelor nr.94, Iacob Savoi.
”Dacă cineva din locatari nu achită tarifele pentru reparația blocului, întreținerea, serviciile comunale, pentru facturarea serviciilor poartă răspundere administrația blocului. Administratorul trebuie să aibă contracte cu locatarii și dacă normele aceste se încalcă, atunci fiecare este responsabil. Însă, dacă nu este formata asociația, locatarul achită doar dacă vrea”, a spus Iacob Savoi.
Asociația Obștească „Urban Consulting” care a organizat dezbaterea despre managementului locativ municipal consideră că asociațiile de coproprietari în condominiu ar trebui să fie instituite în peste 80 la sută din blocurile locative din Chișinău.