Constelațiile de sateliți de pe orbita terestră perturbă puternic observațiile astronomice

  • 22 Octombrie 2021 20:01
Constelațiile de sateliți de pe orbita terestră perturbă puternic observațiile astronomice

Megaconstelațiile de sateliți aflate pe orbita terestră reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă pentru astronomia secolului XXI din cauza poluării luminoase pe care o produc, impiedicând derularea de observații astronomice de mare precizie, condiții în care sunt necesare noi norme care să-i protejeze pe astronomi pentru că reglementările existente au fost rapid depășite de dezvoltările tehnologice din domeniul sateliților, conform unui nou raport, transmite vineri Space.com, citat de Agerpres.

Raportul, dat publicității săptămâna trecută de Societatea Astronomică Americană (American Astronomical Society - AAS), însumează concluziile unui workshop dedicat denumit SATCON 2, ce s-a desfășurat în luna iulie a acestui an.

Conform concluziilor, industrializarea spațiului, adusă de constelații formate din numeroși sateliți, mici și ieftini, pentru transmiterea internetului, așa cum este proiectul Starlink al companiei lui Elon Musk, SpaceX, se află în punctul dincolo de care va transforma complet cerul nopții.

Chiar dacă majoritatea sateliților individuali sunt invizibili pentru ochiul liber, chiar și cele mai simple telescoape îi identifică pe cer. În plus, strălucirea cerului nopții a crescut cu un factor de doi sau chiar trei din cauza luminii solare reflectate de corpul acestor sateliți, îngreunând foarte mult observațiile astronomice, conform raportului.

Comunitatea astronomilor, care oricum era împinsă spre locații nelocuite de explozia de lumină a orașelor moderne pe timpul nopții, se confruntă acum cu o problemă nouă, care nu mai este limitată geografic la zonele locuite ale planetei.

"În urmă cu aproximativ 20 de ani, dezvoltarea rapidă a tehnologiei a dus la folosirea predilectă a diodelor care emit lumină (LED-uri) în sistemele de iluminare exterioară. Din rațiuni operaționale și economice, comunități din diverse părți ale lumii au trecut de la sistemele de iluminare cu descărcare de gaz la LED-uri cu lumină albă. În timp, efectele secundare ale strălucirii mult mai intense a cerului și ale distribuției spectrale a LED-urilor albe au devenit aparente", se arată în raport.

Promovarea sistemelor LED pentru iluminarea la exterior s-a derulat atât de rapid, încât comunitatea astronomică nepregătită încearcă încă să se adapteze. Odată cu megaconstelațiile, această comunitate are șansa de a influența viitorul curs al lucrurilor. Această "fereastră de oportunitate" se închide însă rapid, conform raportului.

"Ne aflăm în punctul dincolo de care vom modifica în mod fundamental o resursă naturală care, încă din cele mai vechi timpuri ale omenirii, a reprezentat o sursă de uimire, de admirație, care a influențat mituri și legende și care se află la baza descoperirilor astronomice dar și a înțelegerii originilor umanității. Această transformare se produce pe riscul nostru", conform raportului.

De asemenea, documentul precizează că aproape toți participanții la SATCON 2 au precizat că au remarcat "o creștere dramatică a observațiilor constelațiilor de sateliți" în ultimii doi ani, iar unii dintre participanți au criticat "acțiunile neverificate ale unor actori (economici n.r.) din domeniul spațial pe măsură ce colonizarea se extinde la o scară cosmică într-o perioadă de criză globală".

În raport se mai precizează că "trebuie să considerăm cerul ca parte a mediului înconjurător, iar excepția oferită în cadrul [U.S.] National Environmental Policy Act (NEPA) pentru industria constructoare de sateliți trebuie să înceteze".

Documentul face o serie de recomandări de bază pentru îmbunătățirea cooperării dintre comunitatea astronomilor și industrie și abordează, de asemenea, importanța de a dezvolta tehnologii care să poată proteja astronomia de interferențele nedorite.

Pentru aceasta, vor fi necesare sisteme mai bune de monitorizare a sateliților, accesibilitatea informațiilor cu privire la sateliți în timp real și dezvoltarea de sisteme software care să mascheze sau să elimine dârele luminoase lăsate de sateliți din observațiile astronomice.

Această problemă, conform raportului, nu este limitată la astronomia în spectrul optic, ci afectează toate lungimile de undă ale luminii în care sunt desfășurate observații.

Inițial, astronomii au fost luați prin surprindere de nivelul poluării luminoase produse de sateliții Starlink, poluare ce a devenit evidentă la scurt timp după lansarea primului grup de sateliți din cadrul acestei constelații, în 2019.

Diferite obiecte artificiale din spațiul cosmic afectează deja observațiile astronomice. Anul trecut, o echipă de cercetători din China a crezut că a descoperit o emisie de radiații gamma care ar fi avut legătură cu explozia unei stele în stadiul de supernovă, ce ar fi provenit de la cea mai veche galaxie cunoscută din Univers. Studii ulterioare au arătat că strălucirea intensă detectată de echipa de astronomi provenea de la o treaptă a unei rachete folosite la o lansare, și rămasă pe orbită.

Uniunea Astronomică Internațională a solicitat Organizației Națiunilor Unite în acest an să protejeze cerul nopții ca pe o moștenire de neînlocuit a întregii umanități. Uniunea a anunțat în luna iunie a acestui an că intenționează să înființeze un Centru pentru Protecția Cerului Întunecat de Interferența Constelațiilor de Sateliți, organizație ce se va concentra asupra limitării interferențelor optice produse de constelațiile de sateliți de pe orbită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău