Constatările ENEMO privind desfășurarea celui de al doilea tur al prezidențialelor: a fost gestionat eficient în pofida lipsei unei abordări pro-active a Comisiei Electorale Centrale pentru a soluționa problemele legate de finanțarea campaniei electorale
-
17 Noiembrie 2020 12:29
![Constatările ENEMO privind desfășurarea celui de al doilea tur al prezidențialelor: a fost gestionat eficient în pofida lipsei unei abordări pro-active a Comisiei Electorale Centrale pentru a soluționa problemele legate de finanțarea campaniei electorale Constatările ENEMO privind desfășurarea celui de al doilea tur al prezidențialelor: a fost gestionat eficient în pofida lipsei unei abordări pro-active a Comisiei Electorale Centrale pentru a soluționa problemele legate de finanțarea campaniei electorale](https://media.radiochisinau.md/image/201411/640x360/radiochisinau_4af26be68a94bebe245d7f13975b68b8.jpg)
Turul II al alegerilor prezidențiale din Rep. Moldova a fost gestionat eficient în pofida lipsei unei abordări pro-active a Comisiei Electorale Centrale pentru a soluționa problemele legate de finanțarea campaniei electorale. Este una dintre concluziile experților Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO).
Potrivit celei de-a doua Declarații preliminare a misiunii, CEC a gestionat în mod eficient aspectele tehnice ale procesului electoral, însă nivelul de încredere în imparțialitatea instituției a fost afectată din cauza abordării pasive în rezolvarea contestațiilor și sesizărilor. Campania electorală a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare, susțin experții ENEMO.
”Polarizarea politică a fost deosebit de evidentă în timpul turului II de scrutin. Într-o atmosferă de campanie tensionată, candidații au recurs adesea la campanii lipsite de etică și atacuri personale, în special, împotriva Maiei Sandu”, a menționat expertul ENEMO Oleg Reut.
Experții și-au arătat îngrijorarea în legătură cu polarizarea mass-media și pasivitatea Consiliului Audiovizualului în asigurarea condițiilor pentru informarea alegătorilor în conformitate cu standardele internaționale.
Consiliul Audiovizualului a arătat o înțelegere limitată a rolului și responsabilității sale față de cetățeni în timpul campaniei electorale sau lipsă de deschidere de a aborda comportamentul mediatic părtinitor. Rolul de supraveghere a fost limitat la sancționarea post-factum, non-descurajant al radiodifuzorilor nereușind să asigure informarea imparțială a alegătorilor, a spus șeful Misiunii ENEMO, Dritan Taulla.
Experții a menționat și despre inaccesibilitatea secțiilor de votare pentru alegătorii cu dizabilități locomotorii. Doar 40 % din secțiile de votare monitorizate în ziua alegerilor erau echipate pentru a primi alegători cu dizabilități locomotorii.