Constatările Comisiei de anchetă pentru investigarea circumstanțelor preluării forțate a acțiunilor băncilor comerciale și a companiilor de asigurări din R. Moldova

  • 04 Martie 2021 15:14
Constatările Comisiei de anchetă pentru investigarea circumstanțelor preluării forțate a acțiunilor băncilor comerciale și a companiilor de asigurări din R. Moldova

Instituțiile statului abilitate cu atribuții speciale au fost implicate (direct și/sau indirect) și deseori au acționat în calitate de complici în atacurile raider în procesele legate de lichidarea Universalbank, a companiei de asigurări Euroasig, deposedarea acționarilor de la Victoriabank, Asito, Banca de Economii și MoldovaAgroindbank.

Aceste constatări se regăsesc în raportul prezentat joi, 4 martie, în Parlament de Comisia de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Rep. Moldova, exercitată în perioada anilor 2010-2012.

Cauzele penale pornite au fost gestionate și investigate selectiv, iar reprezentanții instituțiilor statului vinovați nu doar că nu au fost atrași la răspundere, dar ocupă funcții înalte în justiție și procuratură, se arată în raport.

Potrivit hotărârii, Guvernul ar urma să propună modificarea actelor normative pentru a fi stabilite sancțiuni dure pentru acțiunile organelor de drept și ale altor autorități pentru a fi reglementate penal și contravențional faptele de expropriere și sau „atac raider”.

Procuratura Generală este solicitată să examineze motivele stagnării procedurilor de investigare a cauzelor de preluare forțată, expropriere, atac raider, de persecutare a persoanelor ce solicită protecție contra acțiunilor respective din perioada anilor 2010 – 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău