Constantin Șchiopu: Testul de BAC la limba română a fost formulat ambiguu și cu erori
-
12 Iunie 2018 18:01
Testele de bacalaureat au stârnit și anul acesta nemulțumiri din partea unor profesori și elevi, după ce în 2017 s-a dovedit că cele la fizică au fost elaborate cu erori. De data aceasta este vorba despre proba la limba română, contestată de către conferențiarul universitar, doctor habilitat și autor de manuale de limba română, Constantin Șchiopu. În opinia sa și a altor pedagogi, este necesară o discuție publică mai largă referitoare la modul cum sunt elaborate testele la bacalaureat, pentru a evita asemenea situații.
Profesorul Constantin Șchiopu, care le predă limba română elevilor unui liceu din capitală, susține că testul a fost formulat ambiguu și cu erori. El și-a exprimat nemulțumirea pe o rețea de socializare în legătură cu itemii din test, redactați în mod imprecis și incorect, în opinia sa. Totodată, Constantin Șchiopu i-a criticat pe autorii testelor pentru că au introdus întrebări legate de opere ale unor scriitori puțin cunoscuți elevilor și care nu au fost studiați conform programei școlare. În acest context, el a solicitat examinarea cazului, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema.
În prezent se menține un nivel de secretizare în legătură cu formularea testelor, inclusiv numele autorilor nu este făcut public, spune fosta directoare a Inspectoratului Național Școlar, Ana Vivdici, în prezent doctorandă la Universitatea de Stat din Tiraspol. Ea a remarcat că în anii precedenți, de exemplu, pre-testările erau destul de diferite față de testele de la examen, astfel că elevii nu știau la ce să se aștepte. În acest context, este necesară o discuție publică mai largă pe marginea acestui subiect, crede Ana Vivdici.
„Ar trebui să se întâmple o discuție publică, cu siguranță, pe subiectul acesta și ar trebui să existe și o deschidere și din partea ministerului. Chiar dacă e atât de păstrat în secret numele autorilor, ar fi bine să se facă o discuție publică a autorilor cu alți profesori din domeniu, cadre didactice. Poate ar trebui să fie revăzute anumite chestiuni care țin de programul pentru examenul de bacalaureat. Or, în fiecare an avem remarci fie din partea elevilor, fie din partea profesorilor vizavi de relevanța subiectelor care se includ acolo sau chiar textelor literare care se selectează”, spune Ana Vivdici.
Ministerul Educației a răspuns într-un comunicat că sesizarea profesorului Constantin Șchiopu va fi analizată, subliniind însă că discuțiile despre calitatea testelor trebuie să aibă loc între specialiști. Totodată, Ministerul consideră ”inoportună și contraproductivă” analiza calității testelor înainte ca acestea să fie oficial publicate. Totodată, ministerul avertizează că învinuirile publice adresate de către pedagogi altor pedagogi ar reprezenta o încălcare a Codului de etică al cadrului didactic.
Amintim că în anul 2017, au fost depistate erori în testul de bacalaureat la fizică, astfel încât unii itemi nu puteau fi rezolvați, după cum a constat o comisie specială a Ministerului Educației. Soluția autorităților în acest caz a fost reevaluarea lucrărilor și majorarea notelor candidaților.