Constantin Borosan: Interconectarea la sistemul românesc de aprovizionare cu gaze și la cel european de energie electrică a ajutat R. Moldova să depășească cele mai grave crize energetice

  • 19 Februarie 2023 17:00
Constantin Borosan: Interconectarea la sistemul românesc de aprovizionare cu gaze și la cel european de energie electrică a ajutat R. Moldova să depășească cele mai grave crize energetice

Interconectarea la sistemul românesc de aprovizionare cu gaze, prin gazoductul Iași-Chișinău și la cel european de energie electrică ENTSO-E, a ajutat R. Moldova să depășească cele mai grave crize energetice, a subliniat secretarul de stat Constantin Borosan, în cadrul Comisiei pentru securitate energetică, a Adunării Parlamentare Euronest care se desfășoară la Chișinău.

Provocările în sectorul energetic din ultimul un an și jumătate arată că trebuie să accelerăm tranziția la energia verde, cu o viteză mai mare, cu mai mult efort, iar Guvernul și Parlamentul R. Moldova sunt angajate în această direcție, a apus secretarul de stat Constantin Borosan.

Moldova a fost nevoită să facă față mai multor crize energetice din octombrie 2021, când a fost prima țară afectată de decizia unilaterală a Gazpromului de limitare a livrărilor de gaze, când procuram gaze dintr-o singură sursă, printr-o singură rută. Dar de atunci, din octombrie 2021 s-a diversificat semnificativ aprovizionare cu gaze a R. Moldova, la fel și de electricitate. Aceasta ne-a arătat nevoia stringentă de interconectare pe ambele direcții și electricitate, și gaze. Investițiile făcute în trecut și deciziile luate atunci ne-au ajutat să depășim crizele cu care ne-am confruntat”.

Constantin Borosan a subliniat că datorită interconectării la sistemul românesc și european de energie, R. Moldova a reușit să confrunte crizele din acest domeniu, provocare de Rusia prin limitarea livrărilor de gaze și bombardarea infrastructurii ucrainene:

„Interconectarea la gazoductul Iași-Chișinău ne-a ajutat să menținem sistem energetic stabil. Un alt exemplu este interconectarea electrică pe care o avem cu România, iar sincronizarea electrică din martie, de asemenea ne-a ajutat la diversificarea resurselor și să menținem stabilitatea sistemului”.

De asemenea, secretarul de stat a apreciat importanța liniei de interconectare cu România, Isaccea-Vulcănești, pentru stabilitatea sistemului energetic și a subliniat că avem nevoie și de alte interconexiuni, în zona de Nord, Bălți-Suceava. Aceasta este o prioritate pentru R. Moldova, este un proiect strategic de interes comun, a spus Constantin Borosan.

„Pentru a ne mișca mai rapid, am convenit cu instituțiile financiare europene cu care cooperează R. Moldova, BEI, BERD, UE, ca fondurile pentru conectare să fie redirecționate pentru construirea acestei conexiuni Bălți-Suceava. Nu avem timp să așteptăm, trebuie să ne mișcăm mai rapid ca să ne fortificăm securitatea noastră energetică. În același timp, în ceea ce privește prelungirea liniei din partea de Sud, Isaccea-Vulcănești, am avansat cu construcția de la Vulcănești la Chișinău, ceea ce va reduce dependența și vulnerabilitatea noastră de compania rusească Inter RAO, din stânga Nistrului, în Transnistria, și care reprezintă un element slab în sistemul nostru electric”.

Adițional, este necesară crearea altor linii de conexiune dintre R. Moldova cu sistemul ucrainean și cu cel din România, care vor contribuie la flexibilitatea sistemului energetic și la securitatea regională, a mai subliniat secretarul de stat Constantin Borosan.  

Europarlamentara Rasa Jukneviciene, președinta comisiei pentru securitate energetică, a Adunării Parlamentare Euronest, a declarat că invazia rusă în Ucraina a schimbat harta energetică a Europei. Agresiunea rusă a grăbit interconectarea Ucrainei și R. Moldova la sistemul european, în luna martie anul trecut, care a fost un pas foarte important pentru cele două state. În prezent această interconectare permite primirea de curent electric de urgență din UE, când infrastructura Ucrainei este supusă celor mai barbare atacuri rusești, a spus Rasa Jukneviciene.

Europarlamentara din Lituania, a subliniat că independența energetică față de Rusia a fost cea mai importantă prioritate a țării sale: În 2008, când eram în Guvern, în 2008, prioritatea țarii noastre a fost independența energetică, atunci am început proiectul de terminal GNL. Am alertat multe țări asupra pericolului că Rusia folosește energie ca armă. În prezent, UE se mișcă foarte repede pentru a rezolva aceste probleme și suntem dispuși să facem acest lucru împreună cu partenerii est-europeni”. 

Parlamentul Republicii Moldova găzduiește până pe 22 februarie cea de-a X-a sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest;

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău