Consiliul UE-SUA pentru energie | Aprovizionarea suficientă cu energie a UE și a vecinătății sale, obiectiv asumat la Washington

  • 08 Februarie 2022 12:10
Consiliul UE-SUA pentru energie | Aprovizionarea suficientă cu energie a UE și a vecinătății sale, obiectiv asumat la Washington

Consiliul UE-SUA pentru energie s-a reunit ieri, 7 februarie, pentru a noua oară la Washington, sub președinția secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, a secretarului american al energiei, Jennifer M. Granholm, a Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, și a comisarului european pentru energie, Kadri Simson. De asemenea, Ambasadorul Franței în Statele Unite, Philippe Etienne, a reprezentat Președinția Consiliului Uniunii Europene, potrivit comunicatului oficial, remis CaleaEuropeană.ro.

Consiliul s-a bazat pe activitatea anunțată de președintele von der Leyen și de președintele Biden cu privire la cooperarea dintre SUA și UE în domeniul securității energetice în declarația lor comună din 28 ianuarie 2022.

Părțile au subliniat faptul că accelerarea tranziției energetice echitabile către un viitor net-zero va contribui la atenuarea fluctuațiilor de pe piața energiei și va facilita accesul la o energie fiabilă și la prețuri accesibile. Consiliul a discutat despre urgența de a acționa pentru a aborda situația aprovizionării cu gaze în Europa și pentru a asigura aprovizionarea cu gaze a Ucrainei.

Consiliul a reiterat faptul că este inacceptabilă utilizarea aprovizionării cu energie ca armă sau pârghie geopolitică. Această convingere a stat la baza sprijinului acordat de Consiliu pentru consolidarea rezilienței și a securității energetice a partenerilor estici, precum Republica Moldova și Ucraina, inclusiv prin intermediul fluxurilor inversate de gaze. Recunoscând tensiunile geopolitice actuale, Statele Unite și UE au discutat despre intensificarea cooperării pe termen scurt pentru a asigura aprovizionarea suficientă cu energie pentru UE și vecinătatea sa.

Consiliul a afirmat că Ucraina continuă să fie un partener-cheie atât al UE, cât și al Statelor Unite și și-a exprimat sprijinul ferm pentru o Ucraină puternică și rezistentă. Consiliul a subliniat faptul că securitatea energetică este vitală pentru o Ucraină suverană.

Consiliul a subliniat importanța continuării sprijinirii procesului de sincronizare a rețelelor electrice ale Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua europeană continentală.

Statele Unite și UE intenționează să își coordoneze eforturile de sprijinire a țărilor terțe pentru a promova reformele relevante ale pieței și ale reglementărilor pentru a asigura eforturi solide de decarbonizare, o tranziție energetică rapidă, echitabilă și favorabilă incluziunii sociale către un viitor neutru din punct de vedere climatic, precum și pentru a aborda problema sărăciei energetice, inclusiv în Africa. Consiliul a reiterat angajamentul Statelor Unite și al UE de a oferi conexiuni de încredere prin promovarea unei dezvoltări a infrastructurii la nivel mondial care să fie de înaltă calitate, transparentă și rezistentă la schimbările climatice, prin intermediul inițiativelor SUA, UE, regionale și multilaterale, inclusiv Build Back Better World și Global Gateway.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău