Consiliul UE urmează să aprobe miercuri, 31 mai, decizia de sancționare a oligarhilor moldoveni și ruși care destabilizează situația din Republica Moldova

  • 29 Mai 2023 11:11
Consiliul UE urmează să aprobe miercuri, 31 mai, decizia de sancționare a oligarhilor moldoveni și ruși care destabilizează situația din Republica Moldova

Consiliul Uniunii Europene urmează să aprobe săptămâna aceasta, pe 31 mai, decizia de sancționare a oligarhilor moldoveni și ruși care destabilizează situația din Republica Moldova, prin blocarea bunurilor lor de pe teritoriul UE, transmite Radio Chișinău.

Este vorba de liderul Partidului Șor, Ilan Șor, deputata aceleiași formațiuni, Marina Tauber, omul de afaceri fugar și fostul politician Vlad Plahotniuc, liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus Igor Ciaika, considerat un apropiat al fostului președinte și lider al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon.

Decizia privind aplicarea sancțiunilor pentru cei cinci politicieni și oameni de afaceri din Rep. Moldova și Rusia a fost aprobată, săptămâna trecută, la nivelul ambasadorilor statelor membre, care pregătesc decizia oficială a Uniunii Europene ce va fi luată miercuri.

Decizia va produce efecte imediate după publicarea în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Consiliul European a adoptat anterior, la solicitarea autorităților moldovene, un cadru special de sancțiuni pentru persoanele care „destabilizează situația din R. Moldova”. 

UE a justificat atunci nevoia sancțiunilor prin faptul că protestele violente, susținute financiar de Rusia, amenință  stabilitatea și suveranitatea R. Moldova, dar și statul de drept. Totodată UE a amintit și despre rolul lui Ilan Șor în „furtul miliardului”, în 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău