Consiliul UE suspendă dispozițiile privind facilitarea eliberării vizelor pentru funcționarii regimului din Belarus ca răspuns la atacul hibrid în curs

  • 09 Noiembrie 2021 13:09
Consiliul UE suspendă dispozițiile privind facilitarea eliberării vizelor pentru funcționarii regimului din Belarus ca răspuns la atacul hibrid în curs

Consiliul UE a adoptat marți o decizie de suspendare parțială a aplicării acordului UE-Belarus privind facilitarea eliberării vizelor ca răspuns la atacul hibrid în curs lansat de regimul de la Minsk, se arată în comunicatul oficial, scrie caleaeuropeana.ro.

Suspendarea vizează dispozițiile care exonerează de obligația de a deține documente justificative, reglementează eliberarea de vize cu intrări multiple și reduc taxele de solicitare a vizelor, astfel cum se aplică funcționarilor regimului din Belarus. Această decizie nu va afecta cetățenii obișnuiți din Belarus, care vor continua să se bucure de aceleași beneficii în temeiul acordului de facilitare a eliberării vizelor ca și în prezent.

„Condamnăm cu fermitate și respingem instrumentalizarea continuă a migrației de către regimul din Belarus. Este inacceptabil ca Belarusul să se joace cu viețile oamenilor în scopuri politice. Decizia de astăzi demonstrează încă o dată angajamentul nostru comun de a continua contracararea acestui atac hibrid în curs”, a transmis Aleš Hojs, ministrul de interne al Sloveniei și președintele Consiliului Afaceri Interne. 

Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial și va intra în vigoare în a doua zi de la publicare. În temeiul acordului de facilitare a eliberării vizelor, decizia de suspendare se notifică celeilalte părți cu cel puțin 48 de ore înainte de intrarea sa în vigoare.

Autoritățile poloneze au acuzat luni Minskul că încearcă să declanșeze o confruntare majoră, după ce imagini postate pe social media arată sute de migranți care se îndreaptă spre frontiera dintre Belarus și Polonia.Forțele speciale din Polonia declară că este cea mai mare încercare de forțare a graniței și anunță că au mobilizat peste 28.000 de polițiști de frontieră, soldați și polițiști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău