Consiliul UE respinge cererea lui Donald Trump de a modifica Acordul de la Paris
-
19 Iunie 2017 13:07
Miniștrii de Externe ai Uniunii Europene au anunțat, luni, că regretă decizia președintelui american Donald Trump de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice și că își mențin intenția de a nu renegocia prevederile înțelegerii, informează site-ul instituției europene.
Potrivit unui comunicat, UE "regretă profund decizia unilaterală a a administrației Statelor Unite de a se retrage din Acordul de la Paris". De asemenea, Consiliul UE "salută numeroasele declarații ferme de angajament față de Acordul de la Paris din partea unor țări a căror diversitate include atât economii majore, cât și state insulare mici".
Liderii europeni atrag atenția asupra responsabilității colective pentru întreaga planetă, pentru această generație și pentru generațiile viitoare, precum și angajamentul de a acționa în consecință prin intermediul Acordului de la Paris.
"Consiliul UE reafirmă că Acordul de la Paris este adecvat scopului și nu poate fi renegociat. Acordul este ambițios, fără a fi prescriptiv și permite fiecărei părți să își traseze propria cale în ceea ce privește contribuția la obiectivele care servesc la combaterea schimbărilor climatice, care reprezintă o amenințare la adresa dezvoltării, păcii și stabilității în întreaga lume", se mai arată în comunicatul de la Bruxelles.
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a prezidat întrunirea miniștrilor europeni de Externe și a precizat că Blocul comunitar colaborează cu partenerii internaționali pentru a implementa măsurile prevăzute în Acordul de la Paris.
"Lupta împotriva schimbărilor climatice nu este un lux... este o chestiune principală de securitate pentru multe state", a spus Federica Mogherini.
Donald Trump a anunțat la 1 iunie decizia privind retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris, cerând modificarea tratatului. Anunțul a stârnit dezaprobare din partea liderilor Germaniei, Franței și Italiei, precum și a ONU.
"UE își va asuma rolul de lider în lupta mondială împotriva schimbărilor climatice, pentru menținerea creșterii temperaturii medii globale cu mult sub 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale și pentru continuarea eforturilor de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale", este poziția Uniunii Europene.
SUA reprezintă a doua cea mai mare sursă de emisii de dioxid de carbon, cu 15% din întreaga cantitate de carbon la nivel mondial anual. Conform unor estimări, nemaifiind obligată să respecte normele acordului climatic, SUA vor emite în fiecare an până la trei miliarde de tone în plus de dioxid de carbon, fapt ce ar duce la creșterea temperaturii globale cu 0,3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.