Consiliul UE i-a cerut Parlamentului European să voteze aderarea UE ca bloc la Convenția de la Istanbul

  • 21 Februarie 2023 18:40
Consiliul UE i-a cerut Parlamentului European să voteze aderarea UE ca bloc la Convenția de la Istanbul

Consiliul Uniunii Europene, ce reunește statele membre, i-a cerut marți, 21 februarie, Parlamentului European să voteze aderarea UE ca bloc la Convenția privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, după ce Curtea de Justiție a UE (CJUE) a fost de acord cu cererea Comisiei Europene ca această aderare să nu mai necesite votul unanim al statelor UE, dintre care șapte se împotrivesc acestei convenții întrucât consideră că ea promovează ideologia de gen, transmite Agerpres.

„Una din trei femei în UE a fost supusă violenței fizice ori sexuale. Aderarea UE la Convenția de la Istanbul este un semnal puternic al angajamentului nostru de a pune capăt acestei violențe și va juca un rol important în prevenirea și judecarea acestor acte", a transmis într-un comunicat, potrivit agenției EFE, titulara suedeză a Ministerului Egalității, Paulina Brandberg, a cărei țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul), adoptată în 2011, cuprinde, printre altele, măsuri și obligații care merg de la sensibilizarea opiniei publice și până la acțiuni legale în care anumite forme de violență să fie considerate infracțiuni.

În baza acestei convenții, Comisia Europeană a prezentat anul trecut un proiect de directivă prin care urmărește să unifice definiția delictului de viol în toate cele 27 de state membre ale UE, în sensul ca orice raport sexual ''neconsimțit'' să fie considerat viol, fără a mai fi nevoie de dovedirea amenințării sau a folosirii forței.

Șase state central și est-europene membre ale UE nu au aderat la această convenție, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia și Lituania, în timp ce Polonia, care a semnat-o sub un guvern liberal precedent, dorește sub conducerea actualului guvern conservator să se retragă din ea.

Aceste țări au refuzat să ratifice documentul întrucât consideră că, dincolo de obiectivul declarat al combaterii violenței împotriva femeilor, această convenție încurajează căsătoriile între homosexuali și acceptarea unui al treilea gen. În opinia ministrului polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, respectiva convenție este ''o creație feministă menită să justifice ideologia gay''.

Deși convenția include măsuri ce privesc atât competențele instituțiilor UE cât și pe cele ale guvernelor statelor membre, aderarea la aceasta a UE ca bloc va implica doar aplicarea acelor măsuri pentru care blocul comunitar are competență exclusivă, așadar statele membre care nu au aderat la ea cu titlu individual vor fi scutite de unele obligații cuprinse în document. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău