Consiliul UE dă undă verde regimului de călătorii fără viză pentru cetățenii din Kosovo

  • 09 Martie 2023 18:56
Consiliul UE dă undă verde regimului de călătorii fără viză pentru cetățenii din Kosovo

Miniștrii de interne ai statelor din Uniunea Europeană, reuniți în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), au adoptat joi poziția în primă lectură cu privire la regimul de călătorii fără viză pentru titularii pașapoartelor eliberate de Kosovo, transmite Agerpres.

Noile norme le vor permite titularilor de pașapoarte din Kosovo să călătorească în Uniunea Europeană fără viză pentru o perioadă de ședere de 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile. Această scutire de obligația de a deține viză se va aplica de la data intrării în funcțiune a Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) sau de la 1 ianuarie 2024, oricare dintre acestea survine mai întâi.

„Kosovo a depus eforturi considerabile pentru a-și îmbunătăți securitatea și gestionarea migrației și pentru a-și alinia politica în materie de vize la cea a UE. Sperăm să avem și în continuare o cooperare fructuoasă în aceste domenii'', a declarat ministrul suedez pentru migrație, Maria Malmer Stenergard, în numele președinției Consiliului UE.

Kosovo a înregistrat progrese semnificative în toate domeniile foii de parcurs privind liberalizarea vizelor. Pe baza acestei evaluări, Comisia a propus eliminarea obligativității de a deține viză pentru titularii de pașapoarte eliberate de Kosovo. Exonerarea de obligația de a deține viză va face ca întreaga regiune a Balcanilor Occidentali să facă obiectul aceluiași regim de vize.

Comisia Europeană va continua să monitorizeze în mod activ punerea în aplicare a cerințelor respective, inclusiv alinierea politicii în domeniul vizelor, prin intermediul mecanismului pentru perioada ulterioară liberalizării vizelor.

Noile norme urmează să fie adoptate de Parlamentul European înainte de a fi semnate și publicate în Jurnalul Oficial al UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău