Consiliul UE a ajuns la un compromis cu Ungaria privind fondurile europene

  • 13 Decembrie 2022 18:51
Consiliul UE a ajuns la un compromis cu Ungaria privind fondurile europene

Un compromis a fost găsit luni seară pentru deblocarea parțială a fondurilor europene destinate Ungariei, ceea ce a permis ridicarea obiecțiilor Budapestei asupra unui ajutor financiar european pentru Ucraina și asupra instituirii unui impozit minim pentru societățile multinaționale, a anunțat președinția cehă a Consiliului UE, relatează Agerpres.

''Ambasadorii statelor UE au aprobat principiul unui ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, al unui impozit minim de 15% pentru marile companii, al aprobării Planului național de redresare și reziliență (PNRR) al Ungariei și al unui acord asupra condiționalității'', a precizat președinția cehă pe Twitter.

Conform noului mecanism de condiționalitate, prin care Comisia Europeană poate bloca fondurile europene destinate unei țări dacă consideră că aceasta încalcă ''statul de drept'', executivul comunitar a cerut suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune, sumă ce reprezintă 65% din fondurile europene alocate Ungariei în bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027. În plus, Bruxellesul a blocat cele 5,8 miliarde de euro ce revin Ungariei sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei.

În replică, Ungaria a blocat la rândul ei planul OCDE de stabilire a unui impozit minim pentru companii și de asemenea un plan european de ajutor pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro, în cazul acestuia din urmă Budapesta afirmând că nu este de acord cu emiterea din nou de datorie comună de către blocul comunitar. Totuși, celelalte 26 de state membre ale UE au ajuns sâmbătă la un acord pentru a debloca ajutorul pentru Ucraina, soluția găsită fiind de a atrage cele 18 miliarde de euro prin emitere de datorie cu garanții oferite doar de statele membre, nu de bugetul comunitar.

Compromisul găsit luni reduce la 6,3 miliarde de euro fondurile europene înghețate, respectiv 55% din fondurile de coeziune alocate Ungariei în bugetul plurianual pentru perioada 2021-2027, cu posibilitatea deblocării și acestora dacă Budapesta se conformează cererilor Comisiei Europene înscrise într-o listă cu 27 de măsuri. Accesarea celor 5,8 miliarde de euro din planul european de relansare rămâne de asemenea condiționată de aplicarea acestor măsuri, care privesc în special justiția și combaterea corupției.

Disputele guvernului conservator al premierului Viktor Orban cu Bruxellesul asupra statului de drept țin de numeroase teme, printre acuzațiile Comisiei Europene la adresa Ungariei numărându-se deficiențele în funcționarea independentă a justiției, corupția, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenței presei, contestarea întâietății dreptului UE asupra celui național, nerespectarea drepturilor persoanelor LGBT și ale migranților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău