Consiliul UE a adoptat Legea europeană a climei, stabilind obiectivul ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050

  • 28 Iunie 2021 13:58
Consiliul UE a adoptat Legea europeană a climei, stabilind obiectivul ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050

Consiliul UE a adoptat luni poziția sa în primă lectură cu privire la legislația europeană a climei, punând capăt procedurii de adoptare și stabilind în legislație obiectivul ca UE să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 și un obiectiv colectiv de reducere netă a emisiilor de gaze cu efect de seră (emisii după deducerea absorbțiilor) de cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu 1990, informează comunicatul oficial, scrie caleaeuropeana.ro.

Legislația europeană privind clima vine după un acord politic încheiat cu Parlamentul European la 21 aprilie și adoptării de către Parlament a poziției sale în primă lectură la 24 iunie.

„Salut călduros această etapă finală a adoptării primei legi a UE privind clima, care consacră în legislație obiectivul de neutralitate climatică pentru 2050. Un acord privind legislația europeană în domeniul climei a fost o prioritate pentru președinția portugheză și mă bucur că am reușit să trecem cu succes linia de sosire”, a declarat João Pedro Matos Fernandes, ministrul portughez al mediului și al politicilor climatice.

Pe lângă obiectivul de neutralitate climatică și al obiectivului ambițios al Uniunii de a depune eforturi pentru a obține emisii negative după 2050, legislația europeană privind clima stabilește un obiectiv obligatoriu al Uniunii în materie de climă de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (emisii după deducerea absorbțiilor) cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu 1990.

Pentru a se asigura că până în 2030 se depun eforturi suficiente pentru reducerea și prevenirea emisiilor, legea privind clima introduce o limită de 225 Mt de echivalent CO2 pentru contribuția absorbțiilor la acest obiectiv. Uniunea va urmări, de asemenea, să obțină un volum mai mare de absorbție a carbonului net până în 2030.

Mai mult, Comisia Europeană va propune un obiectiv intermediar privind clima pentru 2040, dacă este cazul, în termen de maximum șase luni de la prima evaluare globală efectuată în temeiul Acordului de la Paris. În același timp, Comisia va publica un buget orientativ estimat al Uniunii pentru gazele cu efect de seră pentru perioada 2030-2050, împreună cu metodologia care stă la baza acestuia. Bugetul este definit ca volumul total orientativ al emisiilor nete de gaze cu efect de seră (exprimat în echivalent CO2 și furnizând informații separate privind emisiile și absorbțiile) care se preconizează că vor fi emise în perioada respectivă fără a pune în pericol angajamentele asumate de Uniune în temeiul Acordului de la Paris.

Legea europeană a climei instituie un Consiliu consultativ științific european privind schimbările climatice. Consiliul va oferi consultanță științifică independentă și va elabora rapoarte privind măsurile, obiectivele climatice și bugetele indicative ale UE privind gazele cu efect de seră, precum și coerența acestora cu legislația europeană privind clima și cu angajamentele internaționale ale UE în temeiul Acordului de la Paris.

Comisia va colabora cu sectoarele economiei care aleg să pregătească foi de parcurs voluntare orientative în vederea atingerii obiectivului Uniunii de realizare a neutralității climatice până în 2050. Comisia ar urma să monitorizeze elaborarea acestor foi de parcurs, să faciliteze dialogul la nivelul UE și să facă schimb de bune practici între părțile interesate relevante.

Pe 21 aprilie, Parlamentul European și statele membre ale UE au ajuns miercuri la un acord politic pentru adoptarea obiectivului de reducere netă cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2030.

În concluziile sale din 12 decembrie 2019, Consiliul European și-a exprimat susținerea pentru obiectivul unei Uniuni neutre din punct de vedere climatic până în 2050, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, recunoscând în același timp că trebuie instituit un cadru favorabil în acest sens, care să aducă beneficii tuturor statelor membre și să cuprindă instrumente, stimulente, sprijin și investiții adecvate pentru a asigura o tranziție eficientă din punctul de vedere al costurilor, justă, precum și echitabilă și echilibrată din punct de vedere social, ținând seama de diferitele circumstanțe naționale în ceea ce privește punctele de plecare.

La 4 martie 2020, Comisia Europeană și-a adoptat propunerea de Lege europeană a climei, ca parte importantă a Pactului verde european. La 17 septembrie 2020, Comisia a adoptat o propunere de modificare a propunerii sale inițiale pentru a include un obiectiv revizuit al UE de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030. De asemenea, Comisia a publicat o comunicare privind Planul pentru atingerea obiectivului pentru 2030 privind clima, însoțită de o evaluare a impactului cuprinzătoare.

În concluziile sale din 10-11 decembrie, Consiliul European a aprobat un obiectiv obligatoriu al UE de reducere internă netă a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030 în comparație cu 1990.

Consiliul a adoptat o abordare generală la 17 decembrie 2020, după care Consiliul și Parlamentul au lansat o serie de triloguri în scopul ajungerii la un acord asupra textului final.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,31
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,68 m/s
Fri
1
Sat
-0
Sun
2
Mon
1
Tue
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău