Consiliul Superior al Procurorilor îl va propune președintelui pe Eduard Harunjen la funcția de Procuror General
-
07 Decembrie 2016 15:36
Câștigătorul concursului pentru funcția de procuror general este Eduard Harunjen. Acesta a acumulat cel mai mare punctaj, a anunțat președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Roșioru.
În etapa finală a concursului au fost admiși șase candidați: actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, adjuncții procurorului general Iurie Garaba și Igor Serbinov, procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa și Ruslan Cașu, procuror în cadrul Procuraturii sectorului Ciocana.
Cei șase candidați admiși în etapa interviului, au fost audiați în ordine alfabetică.
Toți cei intervievați au vorbit despre imaginea nu prea bună pe care o au organele procuraturii în societate și și-au propus să o îmbunătățească, dar și despre corupție – ca principala problemă din țară. De asemenea, ei au menționat că există cazuri de influențare politică a procurorilor.
După ce a fost anunțat câștigător al concursului, Edurad Harunjen a declarat că unul dintre obiectivele sale este sporirea încrederii populației în organele procuraturii, creșterea nivelului de profesionalism al procurorilor și asigurarea independenței reale a procurorilor.
Potrivit noii Legi a Procuraturii, care a intrat în vigoare la 1 august, candidatul selectat de Consiliul Superior al Procurorilor va fi propus președintelui Republicii Moldova, care urmează să-l numească în funcție.
Totuși, pentru ca această procedură să poată fi aplicată, Parlamentul a adoptat pe 25 noiembrie o inițiativă de modificare a Constituției.
În același timp, președintele are un rol mai mult simbolic, pentru că va putea respinge doar o singură dată candidatura propusă, dacă va avea argumente că acesta a încălcat legea sau că a fost încălcată procedura de selecție.
Noul procuror general va avea competența de a numi și promova în funcții pe ceilalți procurori. Urmărirea penală împotriva unui procuror va putea fi pornită numai de către Procurorul General, iar urmărirea penală împotriva Procurorului General – doar de către procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor.
Procurorul General va fi numit în funcție pentru un singur mandat de 7 ani, dar își va putea continua activitatea în orice funcție de procuror vacantă, aleasă de el, fiind numit fără concurs.