Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de Procuror General

  • 23 Octombrie 2023 16:52
Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de Procuror General

Consiliul Superior al Procurorilor a decis astăzi organizarea concursului pentru funcția de procuror general și a aprobat regulamentul privind modul de desfășurare al acestuia. Dosarele pot fi depuse până în data de 22 noiembrie 2023. La sfârșitul lunii trecute, președinta Maia Sandu a semnat decretul de eliberare din funcție a procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo. De aproape doi ani funcția de  procuror general a fost exercitată de interimari, transmite Radio Chișinău.

Candidații la funcția de procuror general trebuie să aibă o experiență de cel puțin zece ani în domeniul dreptului și o reputație ireproșabilă. După recepționarea dosarelor, CSP urmează să verifice eligibilitatea candidaților. Președinta Consiliului, Angela Motuzoc.

„CSP a hotărât: a iniția concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general pentru persoanele care întrunesc cumulativ următoarele condiții: are experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului obținut în jurisdicția R. Moldova sau jurisdicție străină, inclusiv organizații internaționale, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală; deține cetățenia R. Moldova; cunoaște limba română; în privința ei nu este instituită o măsură de ocrotire judiciară; are diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau alt act de studiu în domeniul dreptului echivalent acestuia, recunoscut de structura militară pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor; se bucură de o reputație ireproșabilă; anterior nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni; este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror; are calități manageriale; în ultimii trei ani, până la anunțarea concursului, nu a fost membru și/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau unei organizații social politice; în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor”, a spus  Angela Motuzoc.

Pe de altă parte, membra CSP Inga Furtună a spus ar trebui mai întâi clarificat cazul procurorului general demis, Alexandr Stoianoglo: 

 „Este de înțeles urgența demarării acestui concurs, totuși, în opinia mea, pentru a se pronunța asupra acestui exercițiu atât de important Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să dețină toate datele și toate clarificările necesare cu referire la contestațiile care au fost făcute asupra decretului de eliberare din funcție a fostului procuror general. Având în vedere că nu avem informații care să clarifice aceste aspecte sunt în imposibilitate să susțin propunerea domanei ministră”, a declarat Inga Furtună.

La 26 septembrie curent, președinta Maia Sandu a semnat un decret cu privire la eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, după doi ani de când acesta a fost suspendat din funcție. În decretul prezidențial se face referire la Raportul Comisiei de Evaluare a procurorului din mai 2022, în care acesta a fost apreciat cu calificativul „nesatisfăcător”. Totodată, în comunicatul difuzat de Președinție se menționează că semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției, iar pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești în cazul constatării legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo este tergiversată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Reforma justiției este prima din lista celor nouă acțiuni asumate de R. Moldova după obținerea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană, anul trecut. Totodată, guvernarea recunoaște că întâmpină o rezistență puternică din partea sistemului de justiție pe care îl acuză că a acționat de-a lungul timpul în interesele unor politicieni corupți, acuzații respinse de reprezentanți ai sistemului. Autoritățile speră ca la reuniunea Consiliul European de la sfârșitul anului curent să fie aprobată deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău