Consiliul Superior al Magistraturii consideră că membrul Iulian Muntean, vizat într-un dosar penal, ar trebui să își prezinte demisia

  • 22 Septembrie 2023 12:46
Consiliul Superior al Magistraturii consideră că membrul Iulian Muntean, vizat într-un dosar penal, ar trebui să își prezinte demisia

Referitor la situația unui membru al CSM și impactul dezvăluirilor din presă asupra imaginii sistemului judecătoresc, membrii Consiliului Superior al Magistraturii vin cu mai multe precizări, printre care și recomandarea ca Ion Muntean, membru CSM vizat, să își depună demisia.

„La data de 20 septembrie 2023 au apărut informații în mediul public că Iulian Muntean, membru actual al CSM, este implicat într-o investigație penală, conform articolului 324 din Codul Penal

Domnul Iulian Muntean nu neagă faptul că în anul 2018 a fost pornită o cauză penală, în cadrul căreia i-a fost atribuit statutul procesual de învinuit. Aparent, acesta nu a declarat această circumstanță în fața Comisiei Pre-vetting și nici nu a prezentat o dovadă a încercării sale de a afla care e statutul acestei cauze penale. La fel, ca și întreaga societate, membrii CSM nu au avut cunoștințe de aceste circumstanțe până la data de 20 septembrie 2023.

CSM este îngrijorat și de faptul că, deși se cunoștea de câteva luni că domnul Iulian Muntean a fost supus verificărilor în fața Comisiei Pre-vetting, aceste informații totuși au fost comunicate publicului de către instituțiile statului abia acum, la o distanță de 2 săptămâni de la data numirii sale în funcția de membru al CSM pe un mandat de 6 ani. De asemenea, CSM își exprimă îngrijorarea cu privire la situația în care domnul Muntean ar fi furnizat informații incorecte sau incomplete cu privire la o ancheta în curs de desfășurare, inițiată încă în 2018.

Noi, membrii CSM, declarăm că nu putem admite ca un membru al Consiliului Superior al Magistraturii să ocolească procedurile de evaluare extraordinară, care au cerințe destul de clare și riguroase.

În lipsa unei justificări și a explicațiilor credibile cu privire la aceste circumstanțe, ce l-au determinat să nu comunice despre calitatea sa de învinuit în cadrul unei cauze penale, considerăm că soluția optimă pentru Iulian Muntean ar fi depunerea cererii de demisie.

În condiția în care în fața întregului corp judecătoresc se impun înalte standarde etice și de conduită, nu putem admite ca integritatea acestora să fie evaluată de persoane care nu au avut un comportament sincer și onest în cadrul procedurii de evaluare extraordinară”, se arată în comunicatul CSM.

Solicitat de Radio Chișinău, Iulian Muntean nu a comentat deocamdată poziția CSM, precizând că va reacționa printr-un mesaj pe Facebook.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
12
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău